Bland det godaste och mest klimatsmarta som går att äta - Musslor
Musslor har väldigt många fördelar förutom att det är så himla gott. Det går snabbt att laga och vanliga blåmusslor är en förhållandevis billig råvara, men som av någon anledning ändå känns lyxig. Men visste du att de är supernyttiga, rika på bla protein, järn, omega 3 och innehåller nästan inget fett. Musslor är också ett bra val ur miljösynpunkt då de bidrar till att förbättrar kvaliteten på vattnet där de odlas, eftersom musslor är effektiva vattenfiltrerare. Tänk självklart på att köpa MSC märkta musslor.
När jag besöker en fransk bistro är Moules Marinére mitt självklara val. Men hemma lagar jag oftast de här heta musslor, lite thaistyle med lagom hetta.
Asiatiska heta musslor
Tvätta 1 nät musslor (oftast är musslorna redan tvättade numera, men skadar inte att man går igenom och sköter dem), släng öppna och trasiga musslor. Finhacka 1 röda chili, 2 vitlöksklyftor, ett citrongräs (banka på det så det släpper sina smaker) och 1 bananscharlottenlök och fräs i lite rapsolja tillsammans med 1,5-2 tsk grön currypasta i en kastrull, addera 0,5 dl ostronsås, 0,5 dl fisksås, 2 dl vatten och en buljongtärning (Unami eller fisk) saften av 1/2 lime och hackad koriander (ca 1 kruka).
Koka upp blandningen och lägg i musslorna, sätt på ett lock och koka tills musslorna har öppnat sig. De får inte koka för länge för då blir de sega. Musslorna blir egentligen mer ångade än kokta eftersom man inte har så mycket vätska i kastrullen. Strö över 1 hackad salladslök, och ev mer koriander eller lite thaibasilika. Ät som de är som förrätt eller servera med jasminris som varmrätt och garnera med färsk thaibasilika och någon klyfta lime.
Underbar räksoppa dagen efter:
Den ljuvliga buljongen som blir över blandar jag nästa dag med kokosmjölk och adderade skalade räkor till en lyxig soppa!
Dagen efter vin - i det här fallet menas till räksoppan som du kokar på musselfonden dagen efter. Krispigt, fruktigt och läskande vitt vin på Sauvignon Blanc. Servera till räksoppa med en skiva surdegsbröd och en klick aioli.
Kitschig flaska som döljer ett innehåll av friskt och fruktigt italienskt vitt vin. Avslöjar redan på sin form att den passar väl till fisk och skaldjur, och i detta fallet till heta musslor.
Kalifornisk blend (betyder att det är gjort på flera olika slags druvor) och anpassar sig likt en kameleont till många olika slags maträtter och tillfällen. Passar fint till både heta musslor, mer traditionellt tillagade utan hettan och till räksoppan. Användbart med andra ord.