Till den här ljumma salladen med asiatiska smaker har jag använt färdiga frysta dumplings, vilket gör att den går riktigt snabbt att laga. Det är kul att ibland trolla med färdiga rätter och göra dem extra goda och festliga. Du bestämmer själv vilken smak på fyllning på du önskar på dina dumplings - kyckling, fläsk eller grönsaker.
Det är den hårt stekta svampen och bönrgroddarna som ger karaktär på den här rätten, förutom degknytena förstås. Här behövs också en smakrik dressing och den går bra att göra i förväg.
4 msk japansk soya
4 msk risvinäger
2 msk krispig chiliolja
2 msk sesamolja
1,5 msk socker
1 msk fisksås
1msk riven vitlök
1 msk riven färsk ingefära
Blanda alla ingredienser i en burk eller flaska med lock, sätt på locket och skaka tills sockret har löst sig. Tips - blir det dressing kvar är det lätt att spara när man blandar i en burk/flaska med lock.
Hetta upp olja i en panna och stek 200 g ostronskivling tills de fått färg och blivit lite knapriga. Salta, peppra och ställ åt sidan.
Öppna en burk böngroddar och skölj dem i iskallt vatten, låt dem rinna av ordentlig och stek dem sedan i en het panna med lite olja. Salta och peppra och ställ även groddarna åt sidan.
Nu är det dags för dumplings som tillagas direkt från frysen:
Stek 400 g dumpings i 2 msk olja i en panna, stek dem några minuter tills undersidan fått färg. Tillsätt då 3-4 msk vatten och lägg på ett lock och tilltaga i ytterligare 5-6 minuter. Det här är det perfekta sättet att laga dumplings på. Degknytena blir ångade men har även fått en härlig yta.
Blanda dumplings, svamp och böngroddar med lite av dressingen.
Lägg sallad och lite fräscha grönsaker på ett stort fat. Salladen kan t ex vara krisp-, isbergs- eller romansallad och grönsakerna kan vara som här morötter eller gurka, men sockerärtor, soyabönor eller rättika passar också bra.
Placera dumplings, svamp och böngroddar på fatet med grönsaker och strö över lite salladslök och rostade sesamfrön och dekorera med koriander eller thaibasilika. Servera med resterande dressingen vid sidan av.
Jag gillar att göra det mesta från grunden, men här kommer några exempel på färdiga produkter förutom frysta dumplings som jag gärna använder mig av:
1. Färdig pizzadeg och pajdeg är bra genvägar när man vill att det ska gå snabbt och man inte orkar eller har tid att göra egen deg.
2. Smördeg är krångligt och tidskrävande att göra själv, så jag använder färdig smördeg för att göra t ex flarn, små snittar eller bakelser med.
3. Snabbnudlar, av bra sort som som man hittar i asiatiska affären, kan lätt förvandlas till en förenklad ramen med massa goda tillbehör.
4. Färdiga pajskal och krustader. Jag gillar de av märket Lazaridis som är frasiga och bakade på filodeg. Kan fyllas med både varm och kall fyllning och funkar både till fina förrätter eller söta desserter.
5. Färdig Västerbottenpaj blir lyxigare om man tillsätter 1 dl extra riven Västerbottenost innan man gräddar den, och den får ett mer hemlagat utseende. Perfekt på buffébordet!
Champagne och dumplings? Varför inte? Det här kan bli en succé på tjejmiddagen mitt i veckan eller helgträffen. Pigga bubblor, friskt och lyxigt gott till rena rama fyndpriset!
"En klassiskt aptitretande champagne i föredömligt torr stil. Små, fina bubblor strömmar från glasets botten och förstärker kvalitetskänslan." /Robert Montgomerie
Om du gillar att dra på extra med hetta i dina asiatiska rätter ska du snegla åt viner som har ett uns mer bärsötma, det kommer att balansera upp hettan tjusigt och liksom "ta udden av" det hetaste och lyfta andra smaker.
"En viss avrundande druvsötma i avslutet. Ett synnerligen anspråkslöst men gott och lättgillat mousserande vin." Eva Weckström
Vi kan inte låta bli att smyga in ett rosévin i mixen nu när solstrålarna letar sig in genom fönstret och våren är på ingång. Rosévin är finfina matviner och har ofta en rödbärig karaktär som gör sig fint till asiatiska smaker med ett litet uns hetta. Tips - prova rosévin till sushin nästa gång!
"Munkänslan är mjuk, krämig och fullmatad med solvarma bär, gul stenfrukt och ett örtigt avslut med drag åt lakritsrot och viol. Toppengott!" Eva Weckström