Det här är en av mina godaste pastarätter som jag har lagat i 20 år. Originalreceptet kommer från tidningen ELLE, där jag var Art Director på den tiden. Självklart har receptet ändrats en del med tiden, men smaksättningen är detsamma. I originalet stod det att man skulle använda endast buketterna på broccoli. Numera använder jag mig av broccolini, som ser ut som broccoli men har långa smala stjälkar. Jag använder både buketterna och hela stammarna så blir det inget matsvinn. Stammarna ger dessutom gott tuggmotstånd.
Receptet räcker till 3 personer som middag alt. 4 personer om du har den som förrätt.
Under tiden koka ca 350 g pasta, till den här rätten använder jag helst spaghetti eller linguine. Spar gärna 1 dl av pastavattnet innan du häller av vattnet.
Blanda ned den avrunna spagettin i pannan och rör om. Smaka av med salt och svartpeppar och ev lite olivolja. Om de behövs späd med det sparade pastavattnet, lite i taget. Toppa med de rostade pinjenötterna och njut.
Rätten går så snabbt att laga så den passar perfekt på fredag efter jobbet med ett glas vin eller två. Trevlig helg!
Ett rött vin för dig som gillar smakrika, bjussiga röda viner. Här har du ett rejält solmoget vin från italienska klacken, Apulien, på druvan primitivo som trivs i värmen. På praktiskt box av det mindre slaget, 1,5 lit.
Smaken är fyllig, lite syltig och har samma fruktiga och kryddiga drag som i doften. Här finns toner av vanilj, lite lakrits och rostade drag. Eftersmak med glöd och värme. / Gunilla Hultgren Karell
Det går knappast att hitta ett mer autentiskt pastavin än detta! Flaskan känner du nog igen, det är den toscanska fiascon och innehållet är rött vin på druvan sangiovese från området Chianti. Ett säkert kort till italienska rätter!
Det finns väldigt mycket som jag älskar med det här vinet! Självklart den hemtrevliga bulliga bastflaskan, innehållet som passar till de flesta av mina italienska älsklingsrätter, nostalgitrippen som tar oss tillbaka till 70-talets pizzerior och att flaskan när den är urdrucken lever vidare som ljusstake. / Suzanne Ribbing
Ett vitt vin med mycket smak passar också till pastan, här i form av chardonnay från Australien. Det är lagom fylligt med fräsch, aptitretande fruktighet.
Här finns en uppsjö av karaktärer; gula äpplen, citruszest, färska örter och nötkräm i en salig blandning och till det en balanserad smörighet. / Jenny Asplund