Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: min bästa pasta!
Äntligen helg

Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: min bästa pasta!

Pasta Broccolini, min bästa pasta!

Det här är en av mina godaste pastarätter som jag har lagat i 20 år. Originalreceptet kommer från tidningen ELLE, där jag var Art Director på den tiden. Självklart har receptet ändrats en del med tiden, men smaksättningen är detsamma. I originalet stod det att man skulle använda endast buketterna på broccoli. Numera använder jag mig av broccolini, som ser ut som broccoli men har långa smala stjälkar. Jag använder både buketterna och hela stammarna så blir det inget matsvinn. Stammarna ger dessutom gott tuggmotstånd.

Pasta Broccolini

Receptet räcker till 3 personer som middag alt. 4 personer om du har den som förrätt.

  • Börja med att rosta 50 g pinjenötter i en torr stekpanna. Ställ åt sidan.
  • Blötlägg 2 msk sultanrussin i en skål med vatten, det gör dem lite mindre söta.
  • Fräs 3 finhackade vitlöksklyftor, 1 finhackad schalottenlök, 1 finhackad röd chili med bra hetta (om den är mild ta 2 st) i en stekpanna med ett par matskedar olivolja. Tillsätt 6-8 grovt hackade sardeller, dra ned värmen till medelvärme.
  • Ta bort buketterna från stammarna på broccolin. Skär stjälkarna i ca 1 cm bitar och ha ned dem i pannan.
  • Häll över 1,5-2 dl vitt vin som får ånga bort till hälften. Lägg nu i buketterna och russinen.

Under tiden koka ca 350 g pasta, till den här rätten använder jag helst spaghetti eller linguine. Spar gärna 1 dl av pastavattnet innan du häller av vattnet.

Blanda ned den avrunna spagettin i pannan och rör om. Smaka av med salt och svartpeppar och ev lite olivolja. Om de behövs späd med det sparade pastavattnet, lite i taget. Toppa med de rostade pinjenötterna och njut.

Rätten går så snabbt att laga så den passar perfekt på fredag efter jobbet med ett glas vin eller två. Trevlig helg!

Bra köp
EKO
Terre di Faiano
Rött Box, 1500ml 14%

Terre di Faiano Primitivo organic 2022

Italien Apulien , Puglia Rosso Passito
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Fläsk
Lamm
Nöt
Vilt
179:-

Ett rött vin för dig som gillar smakrika, bjussiga röda viner. Här har du ett rejält solmoget vin från italienska klacken, Apulien, på druvan primitivo som trivs i värmen. På praktiskt box av det mindre slaget, 1,5 lit.

Smaken är fyllig, lite syltig och har samma fruktiga och kryddiga drag som i doften. Här finns toner av vanilj, lite lakrits och rostade drag. Eftersmak med glöd och värme. / Gunilla Hultgren Karell

Fynd
Villa Puccini
Rött Flaska, 750ml 12% Kryddigt & Mustigt

Villa Puccini Chianti 2022

Italien Toscana , Chianti
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Buffémat
Fläsk
Fågel
Sallader
Lamm
Nöt
119:-

Det går knappast att hitta ett mer autentiskt pastavin än detta! Flaskan känner du nog igen, det är den toscanska fiascon och innehållet är rött vin på druvan sangiovese från området Chianti. Ett säkert kort till italienska rätter!

Det finns väldigt mycket som jag älskar med det här vinet! Självklart den hemtrevliga bulliga bastflaskan, innehållet som passar till de flesta av mina italienska älsklingsrätter, nostalgitrippen som tar oss tillbaka till 70-talets pizzerior och att flaskan när den är urdrucken lever vidare som ljusstake. / Suzanne Ribbing

Fynd
23 %
Mandala
Vitt Flaska, 750ml 12.5% Fylligt & Smakrikt

Mandala Chardonnay 2019

Australien Victoria , Port Phillip , Yarra Valley
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Fläsk
Fågel
99:-
129:-

Ett vitt vin med mycket smak passar också till pastan, här i form av chardonnay från Australien. Det är lagom fylligt med fräsch, aptitretande fruktighet.

Här finns en uppsjö av karaktärer; gula äpplen, citruszest, färska örter och nötkräm i en salig blandning och till det en balanserad smörighet. / Jenny Asplund