Till den här superfräscha biffsalladen kan man använda t.ex utskuren biff, ryggbiff i skivor eller en hel bit kött som flankstek, flapsteak eller rumpstek. I den här rätten lägger vi salladen ovanpå köttet, istället för tvärtom som är betydligt vanligare.
Blanda till en marinad på:
Lägg det avtorkade köttet i en zip påse (eller skål) och häll över marinaden. Låt köttet marinera i kylskåp 3-6 timmar.
Ta upp köttet ur marinaden och torka av det. Marinaden ska sparas och kokas ned till en sås.
Häll marinaden i en liten såskastrull och låt den sjuda tills den tjocknar och får en sirapsliknande konsistens.
Om köttet är i skivor så kan man steka det i en stekpanna med smör, börja på hög värme och dra sedan ned till medelvärme. Krydda med salt och svartpeppar, köttet är klart när innertemperaturen visar 58 grader. Har du en större köttbit blir det bäst att laga i ugn på 190 grader. Stek köttet i en stekpanna för att få stekyta innan du stoppar in det i ugnen.
Låt köttet vila 10 min och skär sedan upp det i tunna skivor. Var noggrann med att skära din köttbit tvärs över fibrerna, då kommer du få ett mört kött.
Ringla över såsen och toppa med ruccolasallad, tunt skivad fänkål och hyvlad parmesan. Här blir det bäst att använda en osthyvel så man får stora fina parmesan flarn. Toppa med ”dillen” från fänkålen. Klart!
Ett okomplicerat italienskt rött som är lätt att matcha till mycket på menyn hemma i sommar, pasta, pizza och grillat eller bara till en bit ost. Passar fint till biffsalladen med salt parmesan och pepprig ruccola.
"Friskt inbjudande och rättframt rödvin med toner av körsbär, örter, hallon och lite viol. Mjukt avrundat med trevlig fräschör. Ett vin som ger en fin, italiensk känsla och som med fördel serveras till en klassisk pastarätt." / Gunilla Hultgren Karell
Rosévin av den torra och friska stilen är riktigt bra matviner så korka upp det här på sommarmiddagen i sommar.
"Efter att precis ha nosat mig genom ett hundratal roséer i det aktuella utbudet kan jag lova att detta är ett av de bättre köpen just nu. Vad du ska servera det till kan du nog räkna ut på egen hand? Här behöver du varken lägga pannan eller tungan i djupa veck. Luta dig bakåt och känn att sommaren lurar i vassen!" / Bengt-Göran Kronstam
Ett vin från välkända vinhuset Cecchi i Toscana i samarbete med fotbollsspelaren Tomas Brolin och kocken Catarina König. Här får du en chianti med årgång 2019, ett vin med lätt mognad och tydlig ursprungskaraktär som gjort för att matchas med det italienska köket och sitter som en smäck till den här biffsalladen.
"Doft och smak: Kryddigt med liten mognad, drag av körsbär, aningen lakrits, tobak, läder och med fin längd i eftersmaken. Balanserat och harmoniskt med intensitet och fräschör." / Gunilla Hultgren Karell