Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Lyxiga blinier med toppings
Äntligen helg

Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Lyxiga blinier med toppings

Blinier - Boväteplättar med olika toppings

Boveteplättar, blinier, är små luftiga plättar gjorda på bovetemjöl och kommer från Ryssland där de förstås avnjuts med rysk kaviar. Men plättarna går att toppa med nästan vad som helst, olika varianter av rom, räkor, lax, sparris eller vad du nu tycker om.

Visste du att bovete egentligen inte är ett mjöl utan en ört som är nära besläktad med rabarber och ängssyra. Bovete är naturligt glutenfri och innehåller bland annat kalium och B-vitaminer.

Om tiden är knapp så kan du köpa färdiga blinier i frysdisken. Fördelen med dem, förutom tidsvinsten, är att det pyttesmå och perfekt runda. Nackdelen är att de inte alltid är gjorda på bovetemjöl. Du kan även göra dina egna blinier i förväg och sedan frysa. Då är att bara tina, lägga på lite toppings, korka upp vinet och servera! Perfekt att förbereda nu inför Valborg för att kunna bjuda på en lyxig fördrink.

Boveteplättar/ Blini

Jag brukar göra mina med jäst och antingen öl eller vichyvatten för att de ska bli extra fluffiga.

Gör så här:

Lös upp 15 g jäst i 1,5 dl fingervarm mjölk.
Rör ner 1,5 dl vetemjöl och 1,5 dl bovete och tillsätt 1,5 dl ljust öl eller vichyvatten, 1 äggula (spara äggvitan), 2 msk gräddfil och ca 1 tsk salt.
Låt smeten svälla i minst 1 timme.

Vispa 1 äggvita till hårt skum och vänd ner i smeten. Grädda i en stekpanna (eller en plättlagg) till små plättar i rikligt med smör.

Garnera:

I brist på rysk kaviar så garnerade jag mina blinier med handskalade räkor, rökt lax, svart- och röd kaviar.

Gluten och laktosfritt:

För glutenfria plättar använd enbart bovetemjöl, vill du ha även laktosfria kan du byta ut mjölk mot havremjölk.


Vintips som passar till blinier med toppings

Bra köp
Feldhaus
Vitt Flaska, 1000ml 12% Friskt & Fruktigt

Feldhaus Riesling 2023

Tyskland
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Sallader
Skaldjur
97:-

Ett torrt och friskt rieslingvin med tydlig syra, toner av citron, lime, gröna äpplen och aprikos. Passar fint som mingelvin till blinierna men även att fortsätta med till maten om du lagat fisk, skaldjur eller kanske en fräsch pastarätt med citron som smaksättare? Flaskan är lite större än vanligt och rymmer 1 liter, bra för festen då den räcker lite längre helt enkelt.

Fynd
Orangegutang
Vitt Flaska, 750ml 13% Fylligt & Smakrikt

Orangegutang 2023

Österrike
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Fläsk
Fågel
Sallader
139:-

Orangevin är inget nytt påfund i vinvärlden men det kanske är nytt för dig och dina gäster? Det oranga vinet är ett vitt vin där druvskalen fått ligga med och jäsa, vilket ger färg och smak. Definitivs en kul vinsnackis för minglet med blinier.

Fynd
In the MOOD for Rosé
Rosé Box, 3000ml 12.5% Fruktigt & Smakrikt

In the MOOD for Rosé 2023

Sydafrika
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Fågel
Sallader
Skaldjur
Mingel
199:-

Namnet på vinet kanske säger det som många tänker. Man är helt enkelt på humör för värme, sol och att få kasta av sig sin dunjacka och anamma våren ordentligt. Det här rosévinet är solmoget och fylligt och är lätt att matcha till mycket. Så bjud på rosa i glaset på minglet och strunta i att termometern inte riktigt är på samma våriga humör ännu.