Vårens primörer i alla ära, men är det inte bästa tiden rent matmässigt just nu? Skogen är full av svamp och massor av det som du har odlats kan skördas.
Den här omeletten fick extra guldkant av att jag plockat kantarellerna själv och odlat rödbetor, lök och örter. Tänk att det som faktiskt är helt gratis är det som gör det så lyxigt. Men det går förstås lika bra att handla i butik, vilket man såklart gör bäst och billigast i säsong.
(2 personer)
Koka 2 små rödbetor i lättsaltat vatten. Använd en potatissticka för att känna när de är färdiga. Brukar ta ca 30 minuter. Skölj betorna i kallt vatten och ta bort skalet. Ställ åt sidan.
Stek minst 1 liter färska kantareller (gärna lite mer) i en stekpanna tillsammans med 1 hackad liten gul lök i smör.
Är kantarellerna torra får du kanske tillföra lite mer smör, är kantarellerna fuktiga så kan det ta lite längre tid att steka, vätskan ska försvinna. Salta och peppra.
Skär 3-4 skivor pancetta i mindre bitar och ha ned dem i pannan, rör om. (Till skillnad från bacon vill jag inte att pancettan ska bli knaprig.
Stek en omelett i taget: Värm en stekpanna med mycket smör på medelvärme. Knäck 2 ägg i en skål, tillför salt och ev lite vitpeppar. Vispa ägget fluffigt med en gaffel.
Vänd ned äggsmeten i pannan, och rör försiktigt med en stekspade i trä. Se till att omeletten inte fastnar i kanterna. Man kan lyfta lite försiktigt på omeletten med stekspaden i kanten så att den lösa äggsmeten i mitten rinner ner. När omeletten stelnat lägger du försiktigt upp den på en tallrik. Den ska i bästa fall knappt fått någon färg alls.
I med mer smör i pannan och upprepa proceduren med nästa omelett.
Fördela kantareller och rödbetsklyftor på omeletten. Toppa med bitar av chèvre och lite färsk timjan!
Om du vill ha ett rött vin som ska kännas lite lättare till omeletten är vin på druvan pinot noir något att spana efter. Det här har en förvånande låg prislapp och väl värd att testa till din omelett. Tänk på att servera vinet lite lätt kylt för att få fram det allra bästa ur vinet.
"Drick det gärna lite svalare ackompanjerad charkuteribrickan, getosten eller varför inte till det grillade kycklingbröstet. Det går givetvis bra att ta ett glas eller två även innan maten utan tilltugg."
Beaujolais kanske du mest förknippar med Beaujolais Noveau, en festlighet som firas tredje torsdagen i november då årets vin släpps nästan direkt från vinpressen. Det här är något helt annat. Ett riktigt bra val som spär på den franska feelingen en omelett ger.
"Här får vi smaka ett vin med härligt, generös frukt med lite djup, drag som påminner om körsbär, hallon, örter och med en frisk fruktsyra som sätter en elegant touch. Allra bäst blir det här vinet om det serveras runt 16 grader i generösa vinglas." / Gunilla Hultgren Karell
Vill du ha vitt till omeletten är rådet att välja ett vin med en lite mer fyllig karaktär, som det här vinet på chardonnay som legat ett tag på ek. Då kommer fina rostade och smöriga toner fram som matchar rödbetans och svampens jordiga smak.
"Chardonnay på ek när den är som bäst. Frukten får stort utrymme och kompletteras endast av försiktiga fattoner som bara bidrar med djup och mer karaktär." / Eva Weckström