En riktig enkel och supergod start på en bjudning är att dippa i en riktig god röra. Här är min favorit just nu! Den är grön, fräsch och jättegod. Extra lyxig blir den med forellrom på toppen.
Mixa med en stavmixer:
1 näve färsk babyspenat
1 kruka dill
1 kruka persilja
1 kruka gräslök
1-2 msk citronsaft
Blanda sedan ned 200 g naturell färskost, rivet skal från 1/2 citron, salt och lite svartpeppar. När allt är väl blandat, vänd ned 2 dl créme fraiche och rör försiktigt. Häll upp i en skål och toppa med forellrom eller någon annan rom.
Jag gillar att servera tunnbrödschips till (finns att köpa färdiga). Men ett fröknäcke eller finncrisp är också jättegott till. Enklare kan det knappast bli.
Vill du göra något eget krisp att dippa så tipsar jag om att göra chips av Halloumi, ett supergott och dessutom glutenfritt alternativ.
Sätt ugnen på 225°, skär en bit Halloumi (funkar såklart även med Eldost eller Grilloumi) i tunna skivor. Lägg ostskivorna på en plåt med bakplåtspapper och pensla dem med lite olivolja. Grädda i ca 10 minuter, eller tills chipsen är lätt gyllene i kanterna.
När man tar ut chipsen ur ugnen är de lite mjuka och behöver vila i minst 5 minuter på en skärbräda, då blir chipsen hårda och krispiga.
Matcha den gröna våriga färgen med rosa bubblor i glaset. Här är en cava, Spaniens stolthet, gjort på samma metod som champagne med den andra jäsningen i flaskan. Torrt, friskt och bärigt med små fina bubblor som passar till en fördrink men även till en vårig meny med grönt, fisk och skaldjur.
"Vackert och inbjudande laxrosa med mängder av små fina bubblor och drivor av läskande syrliga röda bär som vinbär, hallon och röda körsbär." / Eva Weckström
Gemischter Satz är en österrikisk specialitet som innebär att vinet innehåller en blandning av de druvor som står till buds på vingården där och då. Det är ett läskande ungt och friskt vitt vin som passar utmärkt att inleda middagen med och även fortsätta med hela kvällen. Ett bra allroundvin i kategorin vitt.
"I detta fall handlar det om såväl Grüner Veltliner, Welschriesling, Pinot Blanc och Muskateller. Resultatet är ovanligt charmfullt: blommigt i hög grad, men också med bett och struktur som gör användningsområdet precis så omfattande som behövs för charkuterier, kallskuret, pastejer, milda ostar och picklade grönsaker." / Bengt-Göran Kronstam
Ett stilla rosévin som passar att njuta av som det är, men som också passar fint till mat. Till den här lyxiga dippen, men även till annat vårigt på menyn just nu som ramslökssoppa, en räksmörgås eller rostad sparris med brynt smör och hasselnötter för att ge några munvattnande exempel.
"Precis det vi förtjänar efter denna långa och stundtals bistra vinter. Nu grönskar det i kropp och själ." / Bengt-Göran Kronstam