Här är receptet på min favoriträtt just nu som jag gärna bjuder på när det ska vara lite lyxigt men - när jag inte vill stå vid spisen för länge.
För en tid sen fick jag linguine med tonfisktatar serverad på en Italiensk restaurang i Stockholm. Jag gillar verkligen den här stilen på riktigt fräscha pastarätter, pasta kan ju annars kan kännas lite tungt. Eftersom jag inte hade ätit en liknande pastarätt tidigare så gick jag genast hem och provade att laga den, fast på mitt sätt. Eftersom den görs på riktigt fin färsk tonfisk av sashimikvalitet så tycker jag att det här är en riktig festrätt - och - du svänger ihop den på 20-30 minuter!
(6 portioner)
Går att förbereda några timmar i förväg om så önskas.
Fortsätt med pastan
Häll upp pastan på ett stort fat och blanda i 120 g finbladig ruccola. Fördela tonfisktataren på pastan och toppa med pinjenötter, lite färska basilika och ruccola blad och ännu mera riven parmesan. Servera genast!
Ett chardonnay med ursprung i södra Frankrike som är torrt och friskt i smaken och enkel att matcha till mat, så spara detta som ett tips för kommande buffér i vår och sommar.
"Vinet är torrt och smaken domineras av både äpple och päron samt nektarin och persika. Det här är ett trevligt vin som ska avnjutas ungt det vill säga inom kort." / Jenny Asplund
Roséviner är ofta riktigt bra matviner, välj ett friskt och torrt rosévin som detta, det passar fint till lättare pastarätter som den här, matiga sallader eller rätter med kyckling.
"Den generösa stilen gör detta till ett superbra mingelvin eller klockrent snackevin och 199:- är närmast tramsigt bra. Matvänligt? Absolut. In the mood for halstrad lax, tonfisksallad eller krämiga ostar?" / Eva Weckström
Ett rieslingvin är ett säkert kort att matcha till fisk och skaldjur, även till rätter med hetta i sig. Det är friskt och passar dig som gillar vita viner med påtaglig friskhet och syrlighet.
"Klassiskt och skamligt gott för ynka 89 kronor. Till milda ostar, fisk- och skaldjursanrättningar, sushi, eller kanske en skön, grön sallad med chilifrästa stora räkor och asiatiska smaker." / Eva Weckström