Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Linguine med tonfisktartar
Äntligen helg

Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Linguine med tonfisktartar

Linguine med tonfisktatar - Lätt och lyxig bjudrätt med pasta och tonfisk

Här är receptet på min favoriträtt just nu som jag gärna bjuder på när det ska vara lite lyxigt men - när jag inte vill stå vid spisen för länge.

För en tid sen fick jag linguine med tonfisktatar serverad på en Italiensk restaurang i Stockholm. Jag gillar verkligen den här stilen på riktigt fräscha pastarätter, pasta kan ju annars kan kännas lite tungt. Eftersom jag inte hade ätit en liknande pastarätt tidigare så gick jag genast hem och provade att laga den, fast på mitt sätt. Eftersom den görs på riktigt fin färsk tonfisk av sashimikvalitet så tycker jag att det här är en riktig festrätt - och - du svänger ihop den på 20-30 minuter!

Börja med tonfisktataren

(6 portioner)
Går att förbereda några timmar i förväg om så önskas.

  • Hacka 600 g fin tonfisk av sashimikvalitet
  • Finhackad 2st bananschalottenlökar
  • Blanda tonfisk och lök
  • Ringla över 1/2 dl fin olivolja, citronsaft och rivet skal från en liten citron.
  • Blanda försiktigt och krydda med 1-2 tsk vitvinsvinäger, salt och svartpeppar.

Fortsätt med pastan

  • Riv minst 250 g parmesanost eller Parmigiano-reggiano
  • Rosta 2 dl pinjenötter och ställ åt sidan. Detta går också att förbereda.
  • Koka 600 g linguine (eller spagetti) enligt förpackning men spar 1,5 dl pastavatten. Häll av pastan i ett durkslag.
  • Stek två små finhackade vitlöksklyftor i lite olja så den blir mjuk men inte bränd.
  • Häll över 2 dl vitt vin över vitlöken och låt det puttra ca 10 minuter på svag värme.
  • Häll ned den kokta pastan och späd lite med det sparade pastavattnet, häll ned minst 200 g av den rivna osten och krydda rejält med nymald svartpeppar.

Häll upp pastan på ett stort fat och blanda i 120 g finbladig ruccola. Fördela tonfisktataren på pastan och toppa med pinjenötter, lite färska basilika och ruccola blad och ännu mera riven parmesan. Servera genast!

Viner som passar till linguine med tonfisktatar

Fynd
MZ Chardonnay
Vitt Lättare glasflaska, 750ml 12.5% Friskt & Fruktigt

MZ Chardonnay By Måns Zelmerlöw 2023

Frankrike Languedoc-Roussillon , Pays d'Oc
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Sallader
Skaldjur
Mingel
99:-

Ett chardonnay med ursprung i södra Frankrike som är torrt och friskt i smaken och enkel att matcha till mat, så spara detta som ett tips för kommande buffér i vår och sommar.

"Vinet är torrt och smaken domineras av både äpple och päron samt nektarin och persika. Det här är ett trevligt vin som ska avnjutas ungt det vill säga inom kort." / Jenny Asplund

Fynd
In the MOOD for Rosé
Rosé Box, 3000ml 12.5% Fruktigt & Smakrikt

In the MOOD for Rosé 2024

Sydafrika
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Fågel
Sallader
Skaldjur
Mingel
199:-

Roséviner är ofta riktigt bra matviner, välj ett friskt och torrt rosévin som detta, det passar fint till lättare pastarätter som den här, matiga sallader eller rätter med kyckling.

"Den generösa stilen gör detta till ett superbra mingelvin eller klockrent snackevin och 199:- är närmast tramsigt bra. Matvänligt? Absolut. In the mood for halstrad lax, tonfisksallad eller krämiga ostar?" / Eva Weckström

Fynd
EKO
Signed By
Vitt Lättare glasflaska, 1000ml 12% Friskt & Fruktigt

Signed By Riesling Organic 2024

Tyskland Rheinhessen
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Asiatiskt
Fisk
Sallader
Skaldjur
89:-

Ett rieslingvin är ett säkert kort att matcha till fisk och skaldjur, även till rätter med hetta i sig. Det är friskt och passar dig som gillar vita viner med påtaglig friskhet och syrlighet.

"Klassiskt och skamligt gott för ynka 89 kronor. Till milda ostar, fisk- och skaldjursanrättningar, sushi, eller kanske en skön, grön sallad med chilifrästa stora räkor och asiatiska smaker." / Eva Weckström