Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Lammköttbullar med smak av medelhavet
Äntligen helg

Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Lammköttbullar med smak av medelhavet

Medelhavsköttbullar med yoghurtsås och gurksallad

Köttbullar som görs på lammfärs och vitlök smakar som en semester i medelhavet. Långt ifrån både julköttbullar och vardagens vanliga med potatismos och lingon. Jag gör mina på lammfärs och serverar lite annorlunda på en spegel av en fräsch yoghurtsås och en syrlig sallad på gurka och tomat. Vill du ha en matigare rätt så passar det med potatisklyftor till.

Börja med att göra såsen och salladen, båda kan göras i förväg om man så vill.

Yoghurtsås

2 dl grekisk yoghurt

2 rivna vitlöksklyftor

1/2 tsk salt

1 msk färsk hackad dil

1msk färska hackade myntablad

1 tsk olivolja

1/2 msk citronsaft

Blanda alla ingredienser och låt stå i kylskåpet till servering.

Gurk- och tomatsallad

1 ekologisk gurka utan frön

2 dl körsbärstomater

1msk färsk dill, hackad

1 msk färsk persilja, hackad

1 msk god olivolja

1/2 tsk salt

Blanda alla ingredienser i en skål.

Lammköttbullar:

500 g lammfärs

2 finhackade schalottenlökar

2 finhackade vitlöksklyftor

1/2 dl panko

1 äggula

1tsk spiskummin

2 tsk torkad rosmarin eller finhackad färsk

1 tsk torkad timjan

Salt och svartpeppar

Rör ihop alla ingredienserna och forma färsen till bollar. Stek i en panna på medelvärme, eftersom lammfärsen är fet så behövs bara ytterst lite olja. Bullarna ska få lite färg och stekyta – men stek inte för hårt. Om man vill kan man låta köttbullarna gå färdigt i ugnen så de är helt genomstekta. Skär i en köttbulle och kolla så den inte är rå i mitten.

Bred ut yoghurtsåsen på ett stort fat och lägg på lammbullarna och salladen. Ringla över olivolja. Här är det alltså tänkt som sk eating and sharing, alla äter från sammas fat. Men man kan även lägga upp på varsin tallrik om man hellre vill det.

Vintips som passar till

Fynd
Briccotondo
Rött Lättare glasflaska, 750ml 13.5% Fruktigt & Smakrikt

Briccotondo Barbera 2023

Italien Piemonte
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Sötma
Buffémat
Fläsk
Fågel
Sallader
109:-

Barberavin är bra att ha hemma, enkla att matcha till många slags rätter. Från pasta, pizza, grillkvällen och även till de här medelhavsköttbullarna. Druvan har lagom av det mesta, vilket gjort den till en favorit för många.

Att smaken sedan dröjer sig kvar länge och samtidigt som den släcker törsten renar gommen för en ny klunk och en ny tugga på ett mycket aptitligt sätt ger både mersmak och mervärde. En favorit och trotjänare som än en gång håller vad den lovar! / Bengt-Göran Kronstam

Bra köp
33 %
Vale da Vida
Rosé Lättare glasflaska, 750ml 12%

Vale da Vida Rosé 2021

Portugal Alentejo , Alentejano
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Fågel
Mingel
66:-
99:-

Rosé är ofta ett bra val till medelhavsmat, det passar fint till de här lammköttbullarna med sin friska syrliga sås. Välj ett rosévin som är torrt och friskt i karaktären, som det här.

Smak och doft andas verkligen sommar och semester och ger sinnet lugn och ro. Här varvas smaker som saftiga jordgubbar och hallon som för tankarna till geléhallon med läskande vattenmelon och grillad citron. Vinet har en fin struktur och en syra som inte går av för hackor. / Jenny Asplund

Fynd
Il Capolavoro
Vitt Flaska, 750ml 12.5% Friskt & Fruktigt

Il Capolavoro Bianco 2023

Italien Apulien
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Skaldjur
Mingel
67:-

Vill du ha vitt till middagen funkar det fint med det här italienska vita, smakrikt och friskt och en bra matchning till lammet och de syrliga tillbehören.

Munkänslan är mjuk och krämig, syran saftig och närvarande och i karaktären finner vi lager av bakad citron, krispiga nashipäron, key lime, vit persika, mango och mogna gröna äpplen sida vid sida med vita blommor, en svag havssälta och en örtighet som lutar åt färsk fänkål. / Eva Weckström