Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Krispig anka
Äntligen helg

Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Krispig anka

Krispig anka på en bädd av krispiga grönsaker

Påsklamm i all ära, men här kommer tips på en annan festlig råvara att variera påskfirandet med. Bröstfilé från anka är underbart gott, festligt och även lite ovanligt att bjuda på. Eftersom anka är en fet fågel så blir ankbrösten saftiga och smakrika till skillnad från kycklingbröst som lätt känns torra och tråkiga. Dessutom så blir skinnet på ankbröstet helt otroligt knaprigt - om man tillagar det rätt.

Här kommer ett recept på ankbröst med wokade grönsaker med en god sås/dressing som fått smak av apelsin och ingefära som passar särskilt bra ihop med anka.

Ankbröstet

Så här lagar du ankbröst så det blir saftigt och perfekt rosa! Mitt ankbröst väger ca 750 g vilket räcker till 4 personer om man har mycket grönsaker till.

Börja med att skära några snitt i skinnet på ankbröstet.

Lägg ankan med skinnsidan nedåt i en kall stekpanna med lite salt i botten. Sätt på en platta på högsta värmen.

Ställ den kalla stekpannan på spisplattan på högsta värme och stek ankbröstet gyllene på skinnsidan.

När skinnet fått gyllene färg tar du bort den från plattan och tillagar sedan ankan färdigt i ugnen på ca 110 grader. När innertemperaturen är 58° är bröstet sådär lagom rosa. Låt bröstet vila några minuter innan du skär upp det i skivor.

Gör Woksåsen:

1 msk färsk ingefära, riven 1 riven vitlöksklyfta Rivet skal från en ekologiskt apelsin 1 tsk sambal oelek eller Go-chu-jang koreansk chilipasta 2 msk sesamolja 2 msk honung 3 msk dl risvinäger 0,5 dl soja 2 msk Kinesisk vinäger (chinkiang vinegar) Blanda alla ingredienser till såsen i en burk och skaka så det blandar sig. Vill du ha en tjockare sås är det bara att röra ned lite maizenamjöl.

Grönsaksbädd Skala och skär 3 morötter, en bit rättika och 150 g sockerärtor i strimlor. Skär sedan 3 salladslökar och 2 röd spetspaprika i bitar. Dela 2 st pak choi i kvartar på längden.

Blanchera dina pak choi ca 2 minuter i kokande vatten och kyl sedan i kallt vatten. Övriga grönsaker till woken tillagas råa.

Hetta upp en wokpanna med hälften rapsolja och hälften sesamolja. Woka grönsakerna i omgångar och ställ åt sidan.

När ankan börjar bli klar hetta upp allt riktigt snabbt och blanda med hälften av såsen.

Lägg upp de wokade grönsakerna på ett stort fat, strö över rostade sesamfrön. Placera det skivade ankbröstet på bädden av grönsaker och njut. Tillför mer sås om så önskas. Njut!

Ps. Tänk på att hantera rå anka på samma sätt som kyckling då det kommer till hygien, diska skärbrädor och redskap som varit i kontakt med ankan och tvätta händerna innan du hanterar andra råvaror.

Vintips till anka

Bra köp
5 %
McManis
Rött Flaska, 750ml 13.5% Fruktigt & Smakrikt

McManis Petite Sirah 2021

USA Kalifornien , Lodi
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Lamm
Nöt
119:-
125:-

Den vanligast rekommendationen till anka brukar vara pinot noir, av anledningen att man vill ha ett mjukare och bärigare vin. Men det går givetvis fint att matcha med annat med, som det här vinet på druvan petite sirah som vuxit varmt och blivit smakrikt utan för mycket strävhet.

"I vindistriktet Lodi blir det duktigt varmt på sommaren vilket ställer höga krav på vinmakandet för att behålla fräschör och syra i vinerna. Här har man lyckats bra, och resultatet är ett vin som passar dig som gillar rejäl fyllighet och fruktighet men inte alltför sträva viner." / Robert Montgomerie

Fynd
20 %
Orballo
Vitt Lättare glasflaska, 750ml 12.5% Friskt & Fruktigt

Orballo Albariño 2022

Spanien Galicien , Rías Baixas
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Sallader
Skaldjur
119:-
149:-

Föredrar du vitt vin till middagen ska du välja ett smakrikt vitt vin med en syra som kan matcha ingefäran och apelsinen i såsen, det kan vin på druvan albariño definitivt göra. Smakrikt och friskt.

"Albariño, bara tanken på den gröna druvan får det att vattnas i min mun. Ja, vi är många i Sverige som fullkomligt avgudar viner gjorda på den. Och det är säkerligen tack vare deras pigga och friska karaktärer fullpackade med citrusfylld syra och fräscha smaker." Jenny Asplund

Fynd
29 %
5 Finques
Rött Flaska, 750ml 14.5%

5 Finques Reserva 2018

Spanien Katalonien , Empordà
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Lamm
Nöt
Vilt
149:-
209:-

För dig som vill ha ett riktigt smakrik och nyansrikt vin, här har du ett prissänkt fynd. Spanskt vin på ett flertal druvor i en fyllig och elegant stil. Det är ett vin med många lager av smak och en viss mognad, så det kommer utvecklas allt eftersom kvällen fortskrider då du sitter och snurrar runt vinglaset.

"Det är ett vin som imponerar och många kommer att falla i trans över, inte minst till smakrika kötträtter med samma intensitet och kraft. Detta betyder i klartext att det formligen ropar efter en grillad köttbit, ankbröst eller en mustig, långkokt lammgryta med chorizo, bönor och tomater." / Bengt-Göran Kronstam