Pilgrimsmussla på en ärtkräm som är inspirerad av den klassiska knallgröna soppan Niñon. Créme Niñon är en elegant fransk soppa gjord på gröna ärtor, vitt vin champagne och gärna lite sherry som toppas med en skvätt champagne för en skummande dramatisk servering.
När jag var liten var gröna ärter bland det värsta jag visste och de serverades sönderkokta och tråkiga men nu har jag upptäckt hur goda riktigt spröda små ärtor är när de kokas snabbt och varsamt. Ärterna i våra frysdiskar håller ofta en riktigt hög kvalité. Här har jag gått tillväga som när jag gör Crème Ninon soppvarianten, men gjort den lite mer koncentrerad. Hemligheten med att få en knallgrön soppa eller kräm är att INTE koka ärtorna utan bara låta dem bli varma.
(Räcker som förrätt till 3-4 personer)
Lägg 2-3 matskedar ärtkräm på varje tallrik, och toppa med musslorna.
Tips 1 - Krämen går att göra helt vegetarisk om du använder grönsaksbuljong istället för kycklingbuljong.
Tips 2 - Vill du hellre göra soppa så öka mängden buljong till 4 dl, vispgrädde till 1 dl och vin till 1,5-2 dl.
Kan det bli mer vårigt på middagsbordet med den knallgröna crémen som får sällskap av ljust rosa bubblor? Det här är en prisvärd nyhet, roséchampagne som passar fint till den här rätten på en elegant middag.
"Smaken är lagom torr, fräsch och smått upphetsande i sitt aptitretande. Kanske beror det på att det är fredag när jag höjer mitt glas, men jag blir omedelbart förtjust och vill ha mer." / Bengt-Göran Kronstam
Chablisviner är mångas favorit, det krispigt eleganta vinet gjort på Chardonnaydruvan. Priserna har stuckit iväg på sistone men tursamt för oss konsumenter så kan man ännu hitta fynd, som detta som är de chablisvin med lägst prislapp på Systembolaget och mycket prisvärt.
"Förväntningarna uppfylls omgående i smaken och jag vill understryka att detta inte bara är Systemets billigaste chablisalternativ, utan också ett av de mer prisvärda." / Bengt-Göran Kronstam
En prisvärd box med chardonnay som är enkel att matcha till mycket mat och som passar fint till de snälla milda smakerna i den gröna crémen.
"Vinet är ljust gult i färgen och i doften dansar fin citrusfrukt, gröna äpple, nashipäron, stråk av vit persika och även toner av mandel och färska örter." / Eva Weckström