Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: känner du till Nikkei?
Äntligen helg

Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: känner du till Nikkei?

Nikkei - en fusion mellan japanska och peruanska köket

Matinspirationen kan komma från många olika håll som resor, restaurangbesök, tv-program och kokböcker. Nyligen serverades jag en väldigt fräsch sallad med quinoa på en nyöppnad Nikkeirestaurang i Stockholm. Nikkei brukar beskrivas som en fusion mellan det japanska och det peruanska köket.

Första gången jag kom i kontakt med Nikkei var på 90-talet när jag åt på legendariska Nobu i New York. Fortfarande 25 år senare är det kanske min häftigaste restaurangupplevelse någonsin. På den tiden var de inte många svenskar som ens kommit i kontakt med sushi. Jag och några kompisar hade hört att Robert de Niro var delägare och brukar hänga där, så i ärlighetens namn var de nog därför vi bokade bord där. Men det är såklart kocken Nobu Matsuhisa som är den verkliga stjärnan i mina ögon. Han äger numera Noburestauranger och Nobuhotell över hela världen. Nobu som är född i Japan har även har bott i Peru, lagar och serverar japanska rätter med peruanska ingredienser precis som Nikkei, men Nobu Matsuhis kallar sin genre ödmjukt för Nobu-stil.

Salladen som jag nyligen åt på nyöppnade Issei Stockholm serverades som en sidorätt med friterad lotusblomma på toppen. Jag har låtit mig inspireras men har gjort en matigare variant så att den står sig som en egen rätt – kanske till helglunch eller som en festlig förrätt. Quinoa är dessutom perfekt när man har glutenintoleranta gäster. 

Ponzumarinerad quinoasallad med lax 2 portioner 

Blanda 1 dl ponzu, 1/2 dl japansk soya och en hackad chili till en dressing.

Koka quinoa enligt förpackningen, men välj att tillaga 4 portioner istället för 2. Festligast och snyggast blir det om man väljer quinoa med blandade färger.

När quinoan är färdigkokt (brukar ta 10 minuter), häll bort ev överblivet vatten och blanda quinoan med dressingen. 

Under tiden skär en färsk mango, 1 avokado, 6 cocktailtomater och 1/2 gurka i mindre bitar.

Skär ca 180 g Salmalax (eller liknande lax) i tunna skivor, ringla lite japansk soya över laxen.

Lägg krispig frisésallad i varsin djup tallrik/skål, blanda quinoan med frukten, grönsakerna och laxen och lägg blandningen på salladen. Det är festligt att toppa med friterat rispapper eller räkchips för att få det lite krispigt. 

Ps: De flesta glutenintoleranta tål både soya och ponzu, men är man superkänslig så läs ordentligt på förpackningarna, för det går att hitta helt utan gluten.

Trevlig helg!