Jordärtskockor är kanske vinterns godaste delikatess. En liten knotig knöl som är både nyttig och jättegod. Den blir fantastisk vare sig du väljer att koka, ugnsbaka eller fritera och är perfekt i soppor och puréer. Chips gjorda på jordärtsskocka är gott att äta som snacks eller när man vill förhöja någon rätt med ett smakrikt krisp.
Här har jag först kokat och sedan ugnsstekt jordärtskockorna krispiga i ugnen. Jag serverar dem med ricotta och friterad kapris. Ät dem som en förrätt eller mellanrätt eller som ett gott tillbehör till t ex torskrygg eller lammkotlett – och vips så har du en riktig festrätt. Till den här rätten låter jag skalet vara kvar, jag bara tvättar och putsar dem lite med en kniv.
Lägg 500 g tvättade jordärtskockorna i en stor kastrull med kallt saltat vatten, tillsätt även ett par skivor citron i vattnet. Koka upp och låt småkoka tills de precis blir mjuka, använd gärna en potatissticka. Häll av vattnet och låt dem svalna något.
Värm ugnen till 225 grader (200 varmluft). Skär jordärtskockor på mitten på längden och lägg ut dem plant på en lätt oljad långpanna med snittsidan nedåt. Tryck försiktigt med en stekspade för att platta till dem något. Pensla med olivolja strö över lite flingsalt. Placera även några kvistar timjan på plåten. Rosta sedan i ugnen tills de är gyllene och krispiga, ca 30 minuter.
(medan jordärtskockorna är i ugnen:)
Låt 1-2 msk kapris rinna av genom en sil.
Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna.
Gör ett test för att se att oljan är tillräckligt varm genom att lägga i en kapris, det ska bubbla och fräsa när oljan är tillräckligt varmt.
Lägg i all kapris och rör om mer eller mindre hela tiden. Efter några minuter, ta upp kaprisen och lägg dem på dubbelt hushållspapper, salta på kaprisen och ställ åt sidan.
Lägg upp ett par matskedar ricotta på varje tallrik, riv över lite citronskal och dekorera med färska örter som bladpersilja eller dill. Toppa med de krispiga jordärtskockorna och den knapriga kaprisen. Klart!
Tänk på det här: En del människor är känsliga mot jordärtskockor, så det är bra att stämma av med dem som ska äta innan. Det är oftast insulinet i jordärtskockorna som vissa personer reagerar negativt på.
Barberaviner är bra att ha hemma för de är ofta superenkla att matcha till olika slags rätter, druvan har lite "lagom av det mesta" vilket gör att den också gillas av många. Något för alla helt enkelt.
"Jag har följt det här vinet genom många årgångar och tycker att den senaste är utmärkt. Det är också ett vin som är lätt att matcha med mat - tänk bara på några italienska favoriträtter så är man hemma." / Gunilla Hultgren Karell
Om du har planerat för en buffé, tapas eller meze-middag där många små rätter ska ätas kanske du klurar på vilket vin du ska välja? Här har du en bra kandidat för jobbet. Portugisiskt vin som anpassar sig fint till många smaker.
"Det är ett lättdrucket vin med en aning fruktsötma, och passar perfekt som ett buffévin där det likaväl kan vara vegetariska som ost- eller kötträtter som erbjuds." / Robert Montgomerie
Chardonnay är världens mest odlade gröna druva och finns i en mängd olika stilar. Just den här flaskan är av den mer smakrika och fylliga stilen, ett fruktigt vin med mycket smak som därmed kan matchas med mat som inte är allt för mesig i smakerna heller, både kyckling, fisk och grönsaker funkar fint.
"Vinet är direkt och generöst med toner av gula äpplen, ananas, smörkola och vanilj. Fylligt med avrundad och ganska mjuk eftersmak. Ett vitt vin för den som gillar när vita viner smakar mycket." / Gunilla Hultgren Karell