Så här på sommaren är det gott med en kall nudelsallad och sobanudlar är supergoda att servera i just kalla rätter. De tunna brungråa bovetenudlarna har en nötig smak och ett härliga tuggmotstånd. Jag använder mig helst av nudlar som innehåller 100 % bovete eftersom de då är naturligt glutenfria och har så god smak och vacker färg. Texturen är hårdare än på andra nudlar eftersom de inte innehåller gluten, och man bör hantera de spröda nudlarna varsamt.
Soba betyder förövrigt bovete på japanska. Men se upp och läs noga på innehållsdeklarationen om du ska bjuda någon som är glutenintolerant på Sobanudlar. En del är gjorda på en blandning av bovete (som är en frukt och inget mjöl) och på vetemjöl.
De kalla nudlarna passar perfekt med en het dressingen lax, mango och avokado. I det här fallet använder jag fryst mango, som fått tina men inte helt. De iskalla mangobitarna hjälper nämligen till att hålla salladen kall.
(2 personer)
Koka 200 g nudlarna enligt anvisningen på paketet, kyl dem omedelbart i kallt vatten, sila av vattnet och blanda nudlarna med 1 msk matoljan så de inte klibbar ihop.
Tina, men inte helt, 100 g fryst mango.
Gör en dressing:
Blanda nu nudlarna och mangon med dressingen (spar lite av dressingen).
Lägg upp nudlarna på ett stort fat. Skiva tunt 180-190 g laxloin (t ex Salma eller Frøya), skär 1 avokado ibitar och fördela ovanpå nudlarna.
Ringla över de sista av dressingen på laxbitarna och dekorera ev med lite koriander. Gillar du hetta kan du även toppa med en lite hackad röd chili.
Torr och frisk tysk riesling som är skräddarsydd för att matcha till asiatiska influenser och rätter med lite hetta. Har en gnutta bärsötma som balanserar upp allt snyggt.
"Både smak och doft bjuder på en vid palett av karaktärer. Här varvas gröna päron med honungsmelon, vit persika, grillad citron och en fläkt av vita blommor. Vinet har dessutom en viss sötma vilket gör att den passar utomordentligt bra till rätter med lite sting i." / Jenny Asplund
Rosévin är precis det man söker när man inte vet om man ska välja rött eller vitt - det är ju mitt emellan och passar fint till den här somriga rätten.
"Pigg och full av energi- rabarber, vita vinbär, hallon, persika och smultron ger fräschör och lavendel samt en hint av fänkål kompletterar med den örtighet som verkligen tar oss till medelhavet." / Eva Weckström
Ett bra allroundvin som kommer funka lika fint till den här asatiska rätten som till pasta med skaldjur eller bara som det är rätt upp och ner i solen.
"Ett bra och lättgillat mingelvin, gärna väl kylt, eller häll upp ett generöst glas eller två till wasabihet sushi, räkcocktail med mango och chili eller till ett kryddigt vegetariskt fried rice packat med grönsaker. Saluti!" Eva Weckström