Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen helg med Suzanne Ribbing: har du provat Shakshuka?
Äntligen helg

Äntligen helg med Suzanne Ribbing: har du provat Shakshuka?

Börja helgen med Shakshuka

Shakshuka är en smakrik rätt som är vanlig i mellanöstern och Nordafrika, man kan äta den när som helst, morgon, middag eller kväll. Men jag tycker den passar allra bäst som brunch. Rätten består främst av en kryddig tomatröra, poscherat ägg och de grönsaker man gillar eller har hemma. Passa på att se över vad du har i grönsakslådan och kör lite kylskåpsrensning. 

Den här tomatröran räcker till 4 personer, och man använder ett ägg /person. 

Så här gör du Shakshuka

Jag använde mig av aubergine och röd paprika. Auberginen behöver dock förberedas genom att skära den i skivor som saltas rikligt och får stå 1 timme, sen rostar man skivorna i ugnen med lite olivolja, tar ca 15 minuter i 200 °, de ska ha fått lite färg men inte hunnit bli för mjuka.

Fräs en hackad röd lök och 1 hackad mild chili i lite olja. Tillsätt tärnad paprika och ugnsrostad aubergine i små bitar. (Eller de grönsaker du föredrar). Krydda med 1,5 tsk spiskummin och 1 tsk paprikapulver, salt och svartpeppar. Låt 2 msk tomatpuré få fräsa med och tillsätt 0,5-1 tsk socker och en burk krossad tomat. Låt stå och puttra i 10 minuter på låg till mellanvärme.

Gör några gropar i röran och kläck ett ägg i varje grop. Låt anrättningen puttra vidare, gärna under lock, tills äggen har stelnat och inte längre är rinniga. Toppa med smulad fetaost och färska blad från förslagsvis mynta, persilja och koriander. Med ett gott surdegsbröd så blir det himmelskt.