Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen helg med Suzanne Ribbing: Guldkant med ostkant?
Äntligen helg

Äntligen helg med Suzanne Ribbing: Guldkant med ostkant?

Tänk vad lätt det är att sätta lite guldkant på helgen. Den här ljuvliga ostkrämen är enkel att laga och du väljer själv din favorit på hårdost, eller kanske river du dina smakrika ostkanter som blivit kvar i kylskåpet. Att använda det sista på gamla ostar är ett utmärkt sett att ta vara på hela osten och inte bidra till onödigt matsvinn. Använd den fina delen på rivjärnet. 

Brynt ostkräm med ett stänk av citron.

(Till 15 st små krustader)

Bryn 25 g smör på medelvärme tills smöret slutat skumma och fått en lite gyllene ton och en ljuvlig doft av smörkola. Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna något. Blanda ned 1,5 dl crème fraiche och 1,5-2 dl riven ost. Jag valde en ost som heter Havsgus, men förslagsvis Prästost, Västerbottenost eller Gruyére funkar också jättebra. Smaka av med lite salt och svartpeppar och tillsätt saften från ca en klyfta  citron. Klicka i ostkrämen i krustaderna. Jag använder krispiga, färdiggräddade filokrustader av märket Lazaridis. De är jättegoda och håller sig frasiga och fina länge efter att man fyllt krustaderna med ostkrämen. Dekorera med lite löjrom eller sikrom på toppen. Passar perfekt som mingelsnacks före maten till ett glas bubbel eller annat passande vin.

Fler serverings tips:

Bjud ostkrämen på en frasig råraka med nystekt svamp som en lyxig helglunch.

Ostkrämen funkar också i all enkelhet på ett ett ostkex eller en bit fröknäcke.

Eller servera som dipp till grönsaksstavar.

Ugnsrostade rotgrönsaker blir extra smarriga med en klick ostkräm.

Fynd
Three Finger Jack
Vitt Flaska, 750ml 14.5%

Three Finger Jack Chardonnay 2020

USA Kalifornien
149:-

Ett Chardonnayvin med extra allt - det är precis vad detta är. Det smakar lyxigt mycket av allt och ett glas av det här till ostkrämen som snitt på en bit fräknäcke eller till middagen med ugnsrostade rotfrukter kommer bli en rejäl smakexplosion!

Fynd
Abbotts & Delaunay
Rött Flaska, 750ml 14% Fruktigt & Smakrikt

Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes 2020

Frankrike Languedoc-Roussillon , Pays d'Oc
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Lamm
Nöt
95:-

Här har du ett fynd under 100-lappen, gjort på druvor som växt på gamla stockar. Och varför är det så bra? Jo - äldre stockar kanske ger lite färre druvor men betydligt mer smak och koncentration. Så gamla stockar till en gammal bit ost blir här en lyckad kombo. Servera till rårakor med ostkrämen och stekt svamp.

Fynd
Ramos
Vitt Box, 3000ml 12% Friskt & Fruktigt

Ramos Elegant White 2021

Portugal Tejo
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Sallader
205:-

Om du söker efter en box så kan du sluta leta - Elegant white är precis som namnet låter ett elegant och samtidugt bjussigt friskt vin för dig som vill ha ett lite friskare vitt i glaset, och det här kan du bjuda på till snittar men genom hela middagen med fisk eller lättare vegetariska smaker.