Green Goddess passar till det mesta hela sommaren, den gör salladen, de grillade grönsakerna och kycklingen ännu godare. Man skulle kunna tro att Green Goddess är ett nytt påfund eftersom receptet blivit viral på tik-tok och pinterest de senaste åren. Men den gudomliga dressingen sägs vara skapad på Palace Hotel i San Francisco redan 1923, där kocken på en bankett ville hedra en av skådespelare i pjäsen ”The Green Goddess”.
Jag älskar den här dressingen/såsen/röran/dippen med sin vackra gröna färg och för att den passar till allt och kan fungerar som en grund i sommarens sallader och även matigare rätter. Dessutom är den perfekt om man vill ta tillvara på alla lättodlade örter som är i säsong just nu.
Välj de örterna som du tycker bäst om och som du kanske odlar i trädgården. Själv gillar jag dragon, gräslök, dill, persilja och basilika. Men koriander och mynta är också gott att blanda i, testa dig fram till vad du tycker bäst om.
2,5 dl blandade hackade örter (ca 3 krukor)
1 dl majonnäs
1 dl Crème fraiche (alt grekisk yoghurt)
2 rivna vitlöksklyftor
2 tsk små kapris
2 mogna avokador
¾ tsk salt
3 krm nymalen svartpeppar
2 msk citronsaft
Rör ihop och mixa sedan alla ingredienser, smaka av med ev mer salt, svartpeppar och citron. Vill du ha den lösare blanda i lite mer Crème fraiche, vill du ha en tjockare röra ta mindre av densamma.
Ha en glad, grön gudomlig sommar!
En somrig rosé som passar till all slags sommarmat där green goddess dressingen kan komma till pass. Prissänkt och på utflyktsvänlig PET-flaska dessutom.
"Vinet är ungt, torrt, välbalanserat och bjuder på en pigg och livlig syra och karaktär av vinbär, mandarin, skogsbär och nektarin. Energiskt, rent och snyggt med kritig mineral i avslutet." / Eva Weckström
Ett bra allroundvin när det gäller vita alternativ som likt green godess dressingen kan passa till en rejäl lista med rätter och tillfällen i sommar.
"Ibland glömmer man bort sina gamla favoriter i jakten på spännande nyheter. Jag måste be Casal di Serra om ursäkt. Det är ett vin som jag sedan länge hyllat och ständigt haft med på inköpslistor men de senaste åren lite glömt bort i nyhetshetsen." / Gunilla Hultgren Karell
Om det ska firas något i sommar - varför inte göra det rejält och slå till på en flaska champagne. Priserna på skumpa har skenat men det går att göra prisvärda fynd om du vet vad du ska leta efter i hyllan. Det här är ett bra exempel.
"Jag minns när jag testade den här champagnen för första gången och var tvungen att titta på prislappen flera gånger. Kunde det stämma? Som tur är såg jag rätt. Smaken har en fin fräschör och stilen drar åt den smakrikare stilen. Mycket charmig och uppfriskande och lätt att gilla." / Gunilla Hultgren Karell