Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Perfekt grillad flankstek
Äntligen helg

Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Perfekt grillad flankstek

Grillskola för Flankstek: sommarens godaste kött på grillen!

Hur mycket har vi inte längtat att få ta fram grillen? Och även om jag älskar fisk, skaldjur och grönsaker så är det ingenting som går upp mot grillat kött. Om jag ska välja att grilla ett par mindre bitar kött lite snabbt, då blir det oftast fläskkarré, fettet i fläskköttet fungerar som en smakförstärkare och dessutom hör till de billigaste köttdelarna,

Men lite mer festligt och jättegott är det att grilla en hel köttbit och då vill jag gärna slå ett slag för flankstek – min nya favorit köttdel när det kommer till grillat! Köttet blir både saftigt och det ser väldigt snyggt ut när du skär upp biten i skivor vid serveringen.

Tips för en perfekt grillad flankstek

Följ mina enkla tips till en perfekt hel köttbit på grillen nedan. Glöm färdiga glazer, kryddblandningar och marinader, låt saltet göra jobbet att lyfta fram köttsmaken och krydda för övrigt enbart med nymald svartpeppar.

Se till att ditt kött är rumstempererat innan du börjar grilla.

Torka gärna av av ditt kött innan du kryddar det så får du bort protein som annars lätt fastnar på gallret. Skär inte bort fett, det tillför jättegod smak.

Gnugga 1 bit (ca 1 kg) flankstek med mycket salt och nymald svartpeppar.

Se till att grillen och grillgallret är riktigt varmt, glöden ska vara askgrå och glödande.

Grilla hela biten så att den får fin färg direkt på grillgallret för att sen få gå färdigt indirekt med lock till en temperatur på ca 56°. Vänd köttet endast en gång på var sida, vänder du för ofta klämmer du ut onödigt mycket köttsaft och får ett torrare kött.

Använder du en grilltermometer behöver du inte skära i köttet för att se om det är färdig, för om du skär i köttet rinner köttsaft ut och du får ett tråkigare kött.

Låt köttet vila så det kommer upp ett par grader till innan du skär upp det. Återigen är det för att förhindra köttsaft att rinna ut, vilket då ger ett mindre saftigt kött.

Tips på viner som passar till grillat