Blåmusslor är inte bara bland det nyttigaste och det mest klimatsmarta man kan äta - de är även jättegoda att grilla. Gillar du moules, då kommer du älska grillade blåmusslor!
Det är enkelt att grilla musslor i foliepaket. Musslorna och övriga ingredienser packas in i folie och läggs på riktigt varm grill i ca 10 minuter. Allra bäst är det att lägga paketet direkt på glöden, men det funkar att lägga på gallret också. Jag har provat båda varianterna och direkt på glöden är att absolut att föredra. 1 kg musslor räcker till 2 personer om man serverar med lite bröd. Har du pommes till räcker 1 kg till 3 personer.
Mycket aluminiumfolie, jag kör tre lager för säkerhets skull
1. Tänd grillen
2. Tvätta musslorna och ta bort ”skägget”, skölj dem i ett durkslag. Kasta ev trasiga musslor. Om en mussla är öppen kan man knacka på dem, om den stänger sig är den ok, annars släng.
3. Lägg musslor, lök- och grönsakshack på dubbelt eller tredubbelt folieark, forma foliet till en skål och häll på vinet, persilja och salt. Blanda runt allt!
4. Vik ihop folien ordentligt, det ska bli helt tätt.
5. Lägg foliepaketet på den glödande kolen i ca 10 minuter tills musslorna öppnar sig.
Serveringstips - citron är gott till, antingen passar du på att lägga citron på grillen eller så kan man servera färska citronklyftor. Krispiga pommes och aioli passar fint till musslorna och en bit bröd är ett måste, så att man får i sig den helt underbara buljongen.
Vitt spanskt på druvan Albariño, en favoritdruva för många. Passar dig som gillar vita smakrika viner med mycket friskhet och fin syra. Passar utmärkt till grillade musslor men även till andra skaldjursrätter.
"Albariño, bara tanken på den gröna druvan får det att vattnas i min mun. Ja, vi är många i Sverige som fullkomligt avgudar viner gjorda på den. Och det är säkerligen tack vare deras pigga och friska karaktärer fullpackade med citrusfylld syra och fräscha smaker." / Jenny Asplund
Allt fler portugisiska viner letar sig in till Sverige i takt med att landet ökar i popularitet. Det här är torrt, friskt och fräscht gjort på en drös spännande portugisiska druvor du aldrig hört talas om förut.
"Det här dricker jag gärna till aperitifen ackompanjerat de salta chipsen men också gärna en het sommarkväll tillsammans med caesarsallad med färska räkor. Friskt, fräscht och fenomenalt." / Jenny Asplund
Visst går det alldeles utmärkt att välja ett rosévin till musslorna. Vi tjatar ju ofta om att rosé är ett bra val till mat. Välj då ett torrt och friskt vin - som detta!
"Vinet är ungt, torrt och sveper över smaklökarna med både lekfull fruktighet och tydlig textur." / Eva Weckström