Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Gnocchi med sparris och örtpesto
Äntligen helg

Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Gnocchi med sparris och örtpesto

Stekt gnocchi med sparris och örtpesto

Vardagslyx som går på drygt en kvart att slänga ihop! Gnocchi är ett gott alternativ till pasta gjord på potatis. Du hittar gnocchi i hyllan med färsk pasta i de flesta matbutiker (men det går förstås att laga egna från grunden ) en superbra produkt som går lika snabbt att laga som färsk pasta.

Vanligtvis lägger man potatiskuddarna i kokande vatten och efter ett par minuter flyter de upp till ytan och är färdiga. Men jag tycker dock att gnocchi blir som allra godast när man steker dem snabbt i lite smör.

Hemlagad pesto är superenkelt att laga och så mycket roligare än den du köper i butiken. Den vanligaste peston är gjord på basilika, pinjenötter, parmesan, olivolja och vitlök. Men det går att laga pesto på massor av olika örter, blad och grönsaker. Man kan även välja andra sorters nötter eller frön och variera med olika ostar och smaksättare. Det förekommer även röd pesto med tex tomat eller paprika som bas. Det är alltså enkelt att välja pesto efter säsong och vad man har hemma. Den här varianten har jag gjort med ärtor och solroskärnor, en vårfräsch version på ganska billiga ingredienser.

Gnocchi med ärtpesto

(Receptet är tänkt till 3 personer eftersom 1 förpackning gnocchi räcker perfekt till just 3 personer).

1. Börja med att göra ärtpesto. Tina 300 g ärtor. Rosta 1 dl solroskärnor i en torr stekpanna. Mixa ärtor, solroskärnor, 2 hackade vitlöksklyftor, några kvistar persilja och 1/2 kruka basilika, citronsaft från 1/2 citron och 0,5 dl olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.

2. Bryt bort den nedersta träiga delen på en knippe grön sparris. Grilla eller stek sparrisen med olivolja och flingsalt i en het grill- eller stekpanna några minuter tills den får lite färg.

3. Stek 1 förpackning färsk gnocchi smör tills den får fin gyllene färg, det tar ca 4-5 minuter.

4. Lägg spenat på ett stort fat eller på 3 tallrikar, och fördela stekt gnocchi och sparris över. Klicka på ärtpesto och hyvla över lite parmesan. Vill man så lyxar man till det med lite forellrom på toppen.

Klart att servera - och här får du tips på viner som passar till:

Bra köp
Les Champs
Vitt Flaska, 1000ml 12%

Les Champs Sauvignon Blanc

Frankrike
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Fågel
Skaldjur
99:-

Ännu mer vår känns det med ett ljust, friskt och svalt vitt vin i glaset till den våriga pastan. Det här är gjort på druvan sauvignon blanc och kommer i en modell större flaska vi ser allt mer av just nu, 1-liter.

"Aromatiska toner med drag av vinbärsblad, krusbär, gräs, fläder och lite citrus. Torrt och friskt och läskande i sin framtoning. En fräschör som påminner om ljusa årstider." / Gunilla Hultgren Karell

Bra köp
Il Barone
Rosé Flaska, 1000ml 11.5%

Il Barone Rosé 2023

Spanien
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Fågel
Skaldjur
89:-

Rosévin är något många förknippar med vår och sommar men faktum är att det är ett ypperligt val till mat året runt. Torrt, friskt men med en fin rödbärig ton som slår igenom, passar fint till lättare rätter med mycket grönt!

"Smaken överraskar med sin fräscha syra, fylliga munkänsla och smakrika, josiga sötbärighet. Här går turbon in med mättade och saftiga toner av hallon, vinbär, smultron, persika och ett uns smörkola och röda vingummin i avslutet." / Eva Weckström

Fynd
Goldeck Zweigelt Rosé
Mousserande Flaska, 750ml 12%

Goldeck Zweigelt Rosé

Österrike Niederösterreich
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Sallader
Ost
99:-

Vi hjälper vårkänslorna än mer på traven när vi nu välkomnar mars med ett glas rosa bubbel som går finfint att dricka till den här pastarätten, speciellt om du toppar den med salt forellrom, det blir en fin brytning med bubblets bäriga toner.

"Syran är saftigt blodgrape:ig och vinet bjuder på mängder av smultron och röda bär samt diskreta undertoner av färska gröna örter samt ett saltstänkt, mineraldränkt avslut. Gud så gott. Smakrikt, koncentrerat med djup och många facetter." / Eva Weckström