Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen helg med Suzanne Ribbing: Frukostpizza?
Äntligen helg

Äntligen helg med Suzanne Ribbing: Frukostpizza?

Hösten smyger sig på med raska steg. Dagarna blir allt kortare och kallare vilket kan kännas lite deppigt trots att hösten har så mycket härligt att erbjuda. Jag tror vi alla behöver en härlig, lyxig och lite annorlunda frukost eller brunch.

För mig är ägg det viktigaste på frukostbordet alla dagar i veckan. Jag köper mina ekologiska ägg direkt från en gård med massor av glada frigående hönor av olika raser, vilket gör att jag alltid har ägg i diverse färger och storlekar hemma. Livskvalitén kommer på köpet! På vardagar blir det oftast vanligt kokt ägg eller en äggmacka  – men på helgen vill jag njuta och äta något mer speciellt. Då blir det äggröra, omelett eller pocherat ägg.

Den här veckan tänker jag bjuda på ett litet annorlunda tips för en god start på en weekend. Genom att kombinera två favoriter, nämligen pizza och ägg, så får man en ljuvlig frukostpizza!

Så här gör du min äggpizza:

Den ambitiösa gör en 1 sats pizzadeg dagen innan som får vila i kylskåpet under natten, annars köp färdig pizzadeg, gärna den av surdeg.

Sätt ugnen på 220°. Dela degen i fyra delar och baka ut till fyra små portionspizzor med tunn botten och med rejäl kant (nästan som en liten skål). Placera pizzorna på en plåt med bakplåtspapper, knäck ett litet ägg i varje pizza (det gör inget om det rinner ut lite ägg på kanterna, det blir bara extra gott). Salta och peppra på äggen, vill du ha lite extra sting så droppa någon droppe tabasco i gulan. Lägg en fetaost (eller Apetina) delad i fyra bitar och ett par nävar halverade cocktailtomater på plåten. Ringla lite olivolja över osten och tomaterna och strö även flingsalt och svartpeppar på tomaterna. Droppa gärna lite flytande honung och strö över lite chiliflakes på osten. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter tills pizzorna är gyllene och äggen har stelnat.