Crab cakes är väldigt populära och vanliga i framförallt USA. Det finns mängder av lokala varianter och olika recept i USA och i andra länder runt om i världen. Den gemensamma nämnaren är att de görs på krabbkött som rensas ut från krabbskalet, och blandas med olika kryddor och smaksättare samt majonäs och ströbröd mm.
Att rensa en krabba tar tid och kan vara lite meckigt, här kommer därför en försvenskad, och förenklad, krabbkaka som jag gjort på salladskrabba på burk och räkor. Serverad i i hamburgerbröd med lite annat smått så har du en jättegod helgrätt.
Recept för 6 stora burgare
Börja med att blanda en enkel Srirachamajonnäs:
Rör ihop 1 riven vitlöksklyfta, 1 1/2 dl majonnäs (använd majonäs av bra kvalité som Kewpie eller Hellmans), 2 - 3 tsk Srirachasås och ev lite limesaft. Ställ åt sidan.
Vispa 2 små ägg i en liten skål, och blanda sedan ned 1 dl majonnäs, 1,5 msk dijonsenap, 2 tsk Worcestershire, citronzest från 1/2 citron och 1/2-1 finhackad chili, krydda med salt och peppar.
I en annan större skål blandar du 2 burkar salladskrabba a 120 g, (pressa ur all vätska) och hacka ned 300 g skalade räkor i lake (väl avrunna), 2 dl panko, 2 msk hackad färsk persilja och 2 msk hackad färsk koriander.
Blanda innehållet i de båda skålarna väl och forma färsen till 6 bollar. Platta till så de liknar hamburgare.
Stek burgarna i en panna med mycket olja på medelhög värme så de får en gyllene lite krispig yta. Det går ganska fort och burgarna måste inte bli helt genomstekta.
Under tiden värm 6 hamburgerbröd i ugnen. Skär 2 avokado i skivor och skiva 1/2 rödlök och en salladslök tunt.
Montera sedan burgarna:
Stryk Srirachamajonnäs på både hamburgerbrödets lock och underdel. Lägg därefter ett par salladsblad i botten (gärna hjärtsallad), lägg på krabb burgaren och därefter avokado, rödlök, salladslök, en liten hög alfaalfa groddar och lägg till sist på locket. Ät och njut, kanske med pommes till.
Tips: gör istället många små burgare och servera i salladsblad som en aptitretare eller förrätt.
Svalt och elegant franskt husvin på druvan chardonnay, anpassar sig smidigt som en kameleont till mycket och blir gott till dina frasiga burgare.
Om du gör burgarna små i storleken blir de en smarrig "snitt" att bjuda på till fördrinken och minglet. Servera burgarna utan bröd direkt i ett litet salladsblad, t.ex gemsallad, tillsammans med tillbehören så har du en krispigt fräsch snitt. Lätt att göra glutenfri också genom att använda flutenfritt ströbröd.
Ytterligare en variant är att skaffa små mini-hamburgerbröd, sk. sliders, och göra crab burgarna lagom stora för att passa bröden. Då får du små burgare som passar perfekt på en buffé för många - och då passar det bra med vin i större förpackning som denna prissänkta franska chardonnay-box.