Kan man bjuda på gryta när man vill ha det så där extra gott och festligt?
Javisst - om man gör en Boeuf bourguignon som man ger väldigt mycket tid och kärlek. Räkna med att det tar drygt 2 timmar att laga. Men vad gör det, så mysigt mysigt att laga långkok så här på hösten. Använd ett bra rödvin i grytan, helst samma som du tänker servera till maten, kanske en bra och mustig bourgogne. Det går åt en hel flaska i grytan! Viktigt också att inte snåla på det rimmade sidfläsket, som är så himla gott. Små champinjoner och smålök steks vid sidan av och läggs ned i grytan precis i slutet.
Den allra godaste grytan: Boeuf bourguignon
(6 personer)
Putsa 1 ,5 kg högrev och skär det i bitar på cirka 3 cm. Smält 3 msk smör i en stor gryta och bryn köttet runt om. Krydda med 1,5 tsk salt och nymalen svartpeppar. Finhacka 2 klyftor vitlöken som får gå med. Pudra över 3 msk vetemjöl och rör om. Häll över 1 flaska rödvin och 2 dl köttbuljong så att det täcker köttet. Tillsätt 1 msk tomatpuré. Gör en litet paket med 1 tsk torkad timjan och 2 lagerblad av gasbinda och snöre som får puttra med i grytan och ge massor av smak och som man sedan plockar upp när grytan är klar. Sjud allt under lock i ca 1 1/2 - 2 timmar tills köttet är riktigt mört.
Under tiden skär 300 g rimmat sidfläsk i bitar och skala 15 st smålökar. För att fläsket ska komma allra bäst till sin rätt så kan man koka upp det snabbt och sen sila bort vattnet. Det tar bort lite av sältan, men det går bra att hoppa över det steget om man önskar. Stek sedan fläsket knaprigt tillsammans med smålökarna och 200 g små fina hela champinjoner. Rör ner fläsk, lök och svamp i grytan och avsluta med att strö över 1/2 dl hackad persilja.
Servera med kokt pressad potatis, potatismos på mandelpotatis eller kokt potatis.
Och hur var det nu - måste man bara dricka franska viner till fransk gryta?
Kan man dricka spanskt till urfransk gryta? Japp! det går finemang. Det här vinet är dessutom gjort på en druva som fullkomligen osar Frankrike, nämligen cabernet sauvignon så vi har fransk koppling. Hur som haver så har vi här ett välgjort vin som passar bra att använda både i grytan och att servera i glaset till!
Ännu en spanjor - och denna passar fint för den där speciella kvällen. Lägger du flera timmar på att koka en perfekt bouf så är det ibland läge att välja ett vin med extra mycket omsorg. Som den här riojan med 10 år på nacken till exempel! Ett prisvärt val för dig som vill prova ett äldre vin. (Och man måste inte använda samma vin i grytan, i det här fallet tycker vi att du ska välja ett annat att koka på.)
Sista spanjoren ut är från Navarra, som ligger granne med det betydligt med kända Rioja. Gillar du Rioja-viner ska du absolut inte missa det här området, för här kan du göra fynd. Här har vi ett vin som flirtar med klassisk côtes-du-rhône i sin stil och passar utmärkt till franska långkok. Bag-in-box är ju dessutom ett bra val när det ska kokas gryta till många och det här vinet kan du använda både i grytan och sedan serverar du det ur en karaff till bords.