Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen helg med Suzanne Ribbing: dags att fritera!
Äntligen helg

Äntligen helg med Suzanne Ribbing: dags att fritera!

Munsbitar av lax & avokado på friterat rispapper

Härmed utlovas garanterat succé och en riktig snackis vid bordet. Den här förrätten är så effektfull, läcker och fräsch! Att fritera rispapper är superkul, det är rena trolleriet när det platta pappret krullar ihop sig och blir puffigt och krispigt så snart det hamnar i den heta oljan. Förut tyckte jag att det kändes läskigt och svårt att fritera. Men det är superenkelt och säkert om du följer mina enkla råd nedan.

Skär 180 g Salmalax (eller annan likvärdig lax) i små bitar. Skala och ta bort kärnorna på 1/4 gurka som sen hackas i små bitar. Avlägsna skal och kärna från 1 avokado och skär även den i små bitar som blandas med laxen och gurkan.

Dressing: Blanda 1/2 dl japansk soya, 1/2 tsk wasabi, 1/2 tsk riven färsk ingefära, saften från l/2 lime, 1/2 hackad chili.

Häll lite av dressingen på laxröran och ställ resten åt sidan.

Klipp 3 st rispapper i 4 delar så du har 12 st kvarter.

Nu är det dags att fritera!

Använd en neutral olja som t ex rapsolja, den är både värmetålig och prisvärd.

Du behöver en kastrull med hög höga kanter, då oljan inte ska fylla mer än halva kastrullen. En bra termometer är viktigt, i övrigt behöver du en stekpincett och en hålslev (undvik verktyg i plast eller gummi som smälter).

I brist på termometer kan man göra brödtricket; testa om oljan är lagom varm genom att lägga en brödbit i oljan. Om oljan börjar koka runt brödbiten och brödet får en gyllene färg är det dags att börja fritera.

Jag brukar köra både brödtricket och använda termometer för säkerhets skull. I det här fallet låter jag oljan vara mellan 170-180°. Lägg i ett fjärdedels rispapper i oljan med hjälp av pincetten.

Pappret skrynklar ihop sig av den heta oljan, det tar ca 5 sekunder. Ta upp rispappret med hålsleven och låt det rinna av på hushållspapper. Fritera alla 12 bitarna, ett i taget.

Laxröran, dressingen och friteringen kan man göra innan gästerna kommer, men vänta med att lägga laxröran på rispappret till precis innan servering. Droppa på lite extra dressing på varje munsbit.

Viktigt: 

Ha alltid ett lock till hands. 

Efter fritering låt oljan svalna, det går att spara och använda oljan igen nästa gång du friterar. 

Häll aldrig ut olja eller fett i avloppet.

Trevlig helg!

Bra köp
Tesch
Vitt Flaska, 750ml 12.5% Friskt & Fruktigt

Tesch Löhrer Berg 2020

Tyskland Nahe
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Sallader
Skaldjur
189:-

Riesling är druvan du ska spana efter när du lagar asiatiskt med ett uns hetta. Denna druva med tyskt ursprung är friskt syrlig med har även en bärsötma som tar fajten mot det heta och tillsammans upstår ljuv smakmusik. Här är ett tips på ett vin som hälsar på i det tillfälliga sortimentet.

Fynd
Hans Baer
Vitt Lättare glasflaska, 750ml 11.5% Friskt & Fruktigt

Hans Baer Riesling Trocken 2021

Tyskland Rheinhessen
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Asiatiskt
Fisk
Fläsk
Fågel
Sallader
Kryddstark
Skaldjur
89:-

Här har vi ännu ett rieslingvin där prislappen är betydligt lägre än ovan. Ett fint exempel på modern frisk riesling som kommer passa fint till dina rispapper och andra asiatiska rätter eller till fisk och skaldjur.

Bra köp
Ca' di Rajo
Vitt Flaska, 750ml 12.5% Friskt & Fruktigt

Ca' di Rajo Sauvignon Blanc 2021

Italien Friuli-Venezia-Giulia
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Sallader
Skaldjur
109:-

Om riesling inte alls faller dig i smaken kan du prova ett fruktigt sauvignon blanc vin istället, som också har en frisk syra. Fläder, krusbär, vinbärsblad och citrus är vanliga noter i sauvignon blancviner och detta italienska exempel är inget undantag!