Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: thailändsk "pyttipanna" - lyx på liten budget
Äntligen helg

Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: thailändsk "pyttipanna" - lyx på liten budget

Thailändsk budgetmat: Pad thai med stora räkor

Efter 2023 som många har upplevt som tungt ekonomiskt med skyhöga elräkningar och skenande matpriser så kan det sitta på sin plats med goda mattips som inte kostar skjortan, dessutom när vi går in i årets fattigaste vecka.

En rätt som är jättegod, hyfsat billig att laga och som dessutom ger lite härliga semestervibbar är Pad thai. En klassisk rätt för alla som älskar thaimat. Fast om det här ska bli en budgeträtt förutsätts förstås att du redan har smaksättare som soya, fisksås mm i skafferiet. För mig som älskar asiatisk mat är dessa ingredienser stapelvara och lika självklart som att ha salt och peppar hemma.

Pad Thai är lite som Thailands nationalrätt och kan innehålla allt möjligt, en typisk resträtt ungefär som vår pyttipanna. Pad betyder stekt eller ”wokat” och att låta steka med ägg ger den sin karaktäristiska smak och konsistens. Använd dig av det protein du gillar eller har hemma som kyckling, fläsk, räkor eller tofu.

Jag ger min Pad Thai guldkant med stora Vannameiräkor, som självklart är odlade med ansvar och är ASC certifierad. Man kan självklart ta andra grönsaker än de jag har angivet i receptet. I den här rätten tycker jag det blir godast med böngroddar på burk, men det är förstås en smaksak.

Pad thai med stora räkor - gör så här

1. Koka 250 g risnudlar enligt anvisning på förpackningen, skölj sedan nudlarna i kallt vatten.

2. Stek 300 g stora skalade stora räkor i en het panna med olja, 1 hackad vitlöksklyfta och 1/2 hackad röd chili. Stek snabbt och ställ åt sidan.

3. Skiva 3 salladslökar, skär 1 röd paprika och 2 morötter i bitar och stek/woka dem snabbt i en riktigt het panna. Skölj en burk böngroddar i kallt vatten och ha i även ned dem i pannan.

4. Vispa 3 ägg i en bunke och häll över äggen under omrörning.

5. Tillsätt nudlarna, och rör snabbt ihop 1 msk japansk soja, 1 msk sweet chili sås, 1 msk fisksås, 1 msk ostronsås och 1 msk råsocker som också får gå ned pannan under omrörning. Ha i räkorna och låt allt sjuda ihop några minuter och avsluta med att pressa 1 lime över det hela.

Servera gärna med små skålar med hackade jordnötter, koriander och lime och ställ fram sweet chilisås och soya på bordet.

Budgettips för skafferiet

Samla på dig olika recept men som innehåller samma kryddor och smaksättare. Vare sig det gäller indiskt, mexikanskt eller som här asiatiskt så ska ju ingredienserna i skafferiet användas. Det blir väldigt oekonomiskt att köpa nytt hela tiden.

Budgetvintips som passar till pad thai

Bra köp
Black Tower
Vitt Flaska, 750ml 8.5% Druvigt & Blommigt

Black Tower Fruity White 2022

Tyskland Rheinhessen
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Asiatiskt
Fisk
Kryddstark
Mingel
69:-

Är det klurigt att matcha thailändsk mat med vin? Ja, det är kan vara lite trixigt eftersom det thailändska köket använder syra, hetta, sälta i en perfekt balans man inte vill klubba ner totalt med ett för kraftigt vin eller matcha med något för lätt som chilihettan kör över. Men - tur är då att det finns fruktiga vita viner med lite druvsötma som matchar otroligt väl! Prova själv och se hur väl det fungerar.

Fynd
20 %
The Tattoo
Vitt Flaska, 750ml 12% Friskt & Fruktigt

The Tattoo Riesling

Tyskland Rheinhessen
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Asiatiskt
Fisk
Kryddstark
Mingel
79:-
99:-

Ytterligare ett fint exempel på ett vin med frisk och fruktigt karaktär - och ett uns av den där bärsötman som vi vill åt som kan lyfta alla smakerna ett snäpp till och få dem att blomma ut. Tysk riesling som är prissänkt och fått ett minst sagt budgetvänligt nytt pris.

Bra köp
34 %
Lisa 1503
Mousserande Flaska, 750ml 11%

Lisa 1503 Spumante

Italien
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Asiatiskt
Fisk
Skaldjur
Mingel
79:-
119:-

Även under årets fattigaste vecka i väntan på januarilönen kan du ställa till med fest och bjuda på bubbel till din pad thai. Ett prissänkt mousserande vin som även här rymmer en viss bärig sötma som gör att det fungerar väldigt bra till rätter med hetta och kryddor - det duger alltså till mer än som fördrink till chlinötter och kan serveras även till maten!