Marinerade kronärtskockor på burk kan man ha till mycket! Därför försöker jag alltid ha en burk hemma i skafferiet. God att mixa till olika röror, baka i ugnen med lax och min favorittopping på en pizza Bianco.
Här kommer ett ljuvligt gott recept där jag har ugnsbakat kronärtskockor och lagt på bruschetta tillsammans med en god getostkräm. Du kan också servera dem som en av flera antipasto- eller tapasrätter. Här gör jag egna bruschetta men du kan såklart ta en genväg och köpa crostini i affären.
Sätt ugnen på 250 g
Skär 1/2 baguette i 12 skivor. Stek dem i rikligt med smör tills det blir gyllene med krispig yta.
Lägg sedan kronärtskockorna i en ugnssäker form och baka i ca 15 minuter tills kockorna fått en lite knaprig yta.
Späd ev med lite vatten om den blir för tjock.
Bred ostkrämen på brödbitarna och toppa med de ugnsbakade kronärtskockorna, dekorera ev med en liten citronskiva.
PS - gör dubbel sats getostkräm när du ändå är igång! Supergott till kokta rödbetor eller ugnsrostade rotsaker dagen därpå.
3 boxar - rosé, vitt och rött - som passar utmärkt till småplock och buffé.
Rosé på bag in box är ett givet val för sommarfesten, håll den väl kyld genom att tappa upp på fina glasflaskor med kork och lägg i isbad. Det här är torrt och friskt och ingen söt bärbomb som vissa roséviner drar åt.
"Gott iskallt i bersån, funkis till fisk och skaldjur, till en spontan picnic med allsköns tapas, läckert till smörgåstårtan eller tonfisksalladen men även till ost och chark, hummerpasta eller lätt kryddiga kycklingspett. Läckert!" / Eva Weckström
Ska du välja en vit box som ska passa till många så är det svårt att gå vilse om du väljer vin på druvan Chardonnay. Lite som en stabil Volvo som kommer ta dig från a - b. Detta är från Sicilien och har även en skvätt av den lokala druvan Cataratto i sig som friskar upp.
"Njut väl kyld i rejäl kupa som det är eller till gratinerade skaldjur, grillad fisk eller en fyllig grönsaksgratäng toppad med västerbottenost och parmesan. Ett mycket trevligt matvin som passar till mycket." / Eva Weckström
När du ska välja rött till plock och buffé är det klokt att snegla åt röda viner med viss fräschör som inte är allt för tunga - då slår vinet knock out på maten. Det här är ett ekologiskt spanskt vin på tempranillo och syrah. Smakrikt men med friskhet som du får fram mer av genom att servera vinet lite lagom kylt.
"Mycket trevligt i sin mjuka, friska och rättframma stil. Det här vinet dricker jag gärna lite svalt till exempelvis grillade kycklingspett, lite chark, en matig sallad, en mild ost. Perfekt på picknicken eller till buffébjudningen." Gunilla Hultgren Karell