Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Bruschetta med kronärtskocka och getostkräm
Äntligen helg

Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Bruschetta med kronärtskocka och getostkräm

Bruschetta med kronärtskocka och getostkräm

Marinerade kronärtskockor på burk kan man ha till mycket! Därför försöker jag alltid ha en burk hemma i skafferiet. God att mixa till olika röror, baka i ugnen med lax och min favorittopping på en pizza Bianco.

Här kommer ett ljuvligt gott recept där jag har ugnsbakat kronärtskockor och lagt på bruschetta tillsammans med en god getostkräm. Du kan också servera dem som en av flera antipasto- eller tapasrätter. Här gör jag egna bruschetta men du kan såklart ta en genväg och köpa crostini i affären.

Så här gör du:

Sätt ugnen på 250 g

Skär 1/2 baguette i 12 skivor. Stek dem i rikligt med smör tills det blir gyllene med krispig yta.

  • Blanda 1 burk (400g) marinerade kronärtskockor i bitar, (använd ca 1 msk av oljan som kronärtskockan ligger i)
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 msk hackad dill.

Lägg sedan kronärtskockorna i en ugnssäker form och baka i ca 15 minuter tills kockorna fått en lite knaprig yta.

Under tiden gör du getostkrämen:

  • Blanda 1 bit getost (180 g) använd gärna den utan skal
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • zest av 1/2 citron
  • 1/2 tsk salt

Späd ev med lite vatten om den blir för tjock.
Bred ostkrämen på brödbitarna och toppa med de ugnsbakade kronärtskockorna, dekorera ev med en liten citronskiva.

PS - gör dubbel sats getostkräm när du ändå är igång! Supergott till kokta rödbetor eller ugnsrostade rotsaker dagen därpå.

Vintips till bruschetta kronärtskocka och getostkräm och småplock

3 boxar - rosé, vitt och rött - som passar utmärkt till småplock och buffé.

Fynd
Mulderbosch
Rosé Box, 3000ml 12.5% Friskt & Bärigt

Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé 2023

Sydafrika Western Cape , Coastal Region
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Fågel
Sallader
Mingel
269:-

Rosé på bag in box är ett givet val för sommarfesten, håll den väl kyld genom att tappa upp på fina glasflaskor med kork och lägg i isbad. Det här är torrt och friskt och ingen söt bärbomb som vissa roséviner drar åt.

"Gott iskallt i bersån, funkis till fisk och skaldjur, till en spontan picnic med allsköns tapas, läckert till smörgåstårtan eller tonfisksalladen men även till ost och chark, hummerpasta eller lätt kryddiga kycklingspett. Läckert!" / Eva Weckström

Bra köp
il Nostro
Vitt Box, 3000ml 12.5% Druvigt & Blommigt

il Nostro Catarratto Chardonnay 2023

Italien Sicilien
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Fågel
Sallader
229:-

Ska du välja en vit box som ska passa till många så är det svårt att gå vilse om du väljer vin på druvan Chardonnay. Lite som en stabil Volvo som kommer ta dig från a - b. Detta är från Sicilien och har även en skvätt av den lokala druvan Cataratto i sig som friskar upp.

"Njut väl kyld i rejäl kupa som det är eller till gratinerade skaldjur, grillad fisk eller en fyllig grönsaksgratäng toppad med västerbottenost och parmesan. Ett mycket trevligt matvin som passar till mycket." / Eva Weckström

Fynd
El Gran Botánico
Rött Box, 3000ml 13.5% Fruktigt & Smakrikt

El Gran Botánico 2022

Spanien Kastilien-La Mancha , VdlT Castilla
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Fläsk
Sallader
Lamm
219:-

När du ska välja rött till plock och buffé är det klokt att snegla åt röda viner med viss fräschör som inte är allt för tunga - då slår vinet knock out på maten. Det här är ett ekologiskt spanskt vin på tempranillo och syrah. Smakrikt men med friskhet som du får fram mer av genom att servera vinet lite lagom kylt.

"Mycket trevligt i sin mjuka, friska och rättframma stil. Det här vinet dricker jag gärna lite svalt till exempelvis grillade kycklingspett, lite chark, en matig sallad, en mild ost. Perfekt på picknicken eller till buffébjudningen." Gunilla Hultgren Karell