Vanlig hasselbackspotatis är fantastiskt gott, men lägger man till smaken och doften av citron når rätten nya höjder. Ljuvligt till det mesta men fungerar även fint som egenrätt, perfekt som matigt tilltugg på mingel eller fördrink.
De här ljuvliga hasselbackarna, med sin smöriga och citronfriska smak, matchar vi med vitt på druvan sauvignon blanc. Ett torrt och fruktigt vin med frisk syra som passar som extra bra till rätter med syrliga citrustoner.
Receptet är hämtat från boken - Älskade Knöl - av Hannu Sarenström. Mat- och trädgårdsinspiratören Hannu Sarenström är en van potatisodlare, men här tar han potatisodlingen till nästa nivå! Praktiska odlingstips, olika sorters speciella egenskaper och givetvis bjuder den smaksäkre Hannu även på sina bästa potatisrätter.
4 portioner
Ingredienser
Om du ska använda ugnen: Sätt den på 200 grader, varmluftsfunktion.
Skrubba knölarna eller skala, om det behövs. Skiva potatisen tunt, men inte hela vägen igenom. Tips för att inte skära igenom: Lägg varje potatis i en träslev eller mellan två tunna skärbrädor och skär sedan.
Koka potatisarna i 10 minuter i saltat vatten. (Genom att koka dem lite först får de en så härlig konsistens.) Häll av vattnet och lägg potatisen i en ugnsform eller i airfryerns korgar. Salta och ringla över olivoljan.
I airfryer: Låt gå på pommesprogrammet tills den signalerar för skakning första gången. Under tiden: Smält smöret i en kastrull, och vill du så kan du krydda det med vitlök, örter och kanske lite chili. Ringla smör och citronsaft över potatisarna och låt gå i ytterligare cirka 10 minuter, eller tills ytan är gyllene och krispig. Strö över citronskal, peppar och persilja. Salta eventuellt ytterligare. Servera direkt.
I ugn: Smält smöret (krydda det eventuellt som ovan) och ringla det över potatisarna. Baka potatisen i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Häll citronsaften över knölarna och ugnsbaka i ytterligare cirka 40 minuter. Strö över citronskal, peppar och persilja. Salta eventuellt ytterligare.
Servera och njut av denna uppgraderade klassiker. Smaklig spis!
"Sauvignon blanc är en druva som generellt ger viner med doft och smak av sommar. Här finns lättsamma, aromatisk drag, toner av svarta vinbärsblad, gräs och citrus. Uppfriskande i aptitretande, fräsch stil. Vinet passar till mycket."
- Gunilla Hultgren Karell