En syrlig asiatisk nudelsallad med 5-spicekyckling och en krämig sesam-sojamajonnäs som matchas med ett friskt vitt italienskt vin på druvan vermentino. En kombination där vinet lyfter de sprudlande smakerna i rätten.
Recept: Catarina König
4 port, 20 min
Koriander & Rostade svarta & vita sesamfrö
1. Marinera kyklinginnanlårfiléerna i 5-spicekrydda och rapsolja. Salta och peppra. Låt marinera i 20 min.
2. Koka upp vattnet till nudlarna, salta och dra bort från plattan och lägg i nudlarna. Låt nudlarna ligga i vattnet ca 3-4 minuter, häll sedan av och skölj i kallt vatten så tillagningsprocessen avstannar. Klip gärna nudlarna så att de inte är så långa i salladen, det blir svårare att blanda salladen då.
3. Mixa samman ingredienserna till dressingen i ett mixerglas med en stavmixer. Mixa så slätt det går och smaka sedan av med salt.
4. Blanda samman ingrdienserna till sojamajonnäsen.
5. Skär salladslöken fint, hyvla el strimla moroten, skär ned salladen och skiva avokadon. Blanda allt med risnudlarna förutom avokadon som sedan läggs ovanpå salladen.
6. Ringla dressingen över och strö över massa hackad koriander och rostade vita & svarta sesamfrö.
7. Grilla eller stek kycklinginnanlårfiléerna tills genomstekta.
Vermentino är något av en italiensk doldis - men det ska vi ändra på för den förtjänar sin stund i rampljuset. Druvan ger generellt läskande och fräscha viner, som passar till mycket. Den här matchningen är något utöver det vanliga - för det är mästerkocken Catarina König som gjort receptet OCH tagit fram vinet, tillsammans med Tomas Brolin. En syrligt, krämig rätt med balans mellan söt och salt där smakerna får en extra skjuts av det friska vinet - en superkombo helt enkelt!
"Doften framträder lite försiktigt, här finns stråk som påminner om citrus, örter och inbjuder till att ta en klunk: Det smakar gott! Fräsch, lite syrlig smak med stråk av melon och citrus och en lätt sälta i avslutningen" Gunilla Hultgren Karell