Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Vad är orange vin?
Tema

Vad är orange vin?

Orange vin, eller orangevin, är inget nytt påfund inom vinvärlden utan stammar från en vinmakarteknik som är tusentals år gammal. Kortfattat så är ett orangevin egentligen ett vitt vin där druvmusten fått jäsa tillsammans med druvskalen under en längre tid och därmed gett vinet mer färg och smak.

I tillverkningen av orangevin kan kontakten med druvskalen vara allt från några dagar till så länge som ett år och ibland tas också klasarnas stjälkar med i vinet, vilket såklart påverkar smak och färg mycket.

Färgen på vinerna kan variera från ljust vitvinsaktig till djupt orange och toner av guld eller bärnsten.

Hur smakar det oranga vinet?

Lätta oranga viner kan närmast jämföras med ett vitt vin, men desto längre vinet har jäst med druvskalen, desto fylligare och mer smakrikt blir vinet. Precis som med röda viner har det oranga vinet även mer strävhet, det som heter tanniner, som kommer från skalen. Orangevin är ofta bra matviner, precis som roséviner, då de är lite mittemellan vitt och rött vin.

Orangevin i historien

Orangevin är som sagt verkligen inget nytt påhitt utan har en lång historia med sina rötter i de regioner som gränsar till dagens Georgien och andra områden i Kaukasusbergen. Där började man för ungefär 8000 år sedan att göra viner som förmodligen påminner en hel del med det oranga vinet vi ser idag.

Förr var vintypen även vanlig i Italien, och där har den nu börjat produceras igen, särskilt i Friuli som ligger i nordöstra Italien. Slovenien är också en traditionell producent och den senaste tiden har fler och fler vinländer börjat göra orangea viner, även länder utanför Europa.

Är orangevin = naturvin?

Ett orangevin är inte nödvändigtvis ett naturvin, det kan vara det, men inte som regel. Ofta är det oranga vinet gjort på traditionella metoder som vi även hittar inom naturvinsproduktion, t.ex att man inte använder sulfiter (svavel) och att man låter bli att filtrera vinerna. Ibland låter man dessutom orange vin jäsa i traditionella lerkärl istället för i ståltankar.

Orangevin är sammanfattningsvis ett spännade sätt att göra vin på, ett sätt som använts i tusentals år. Blir du nyfiken på att prova? Här är ett tips.

Fynd
Orangegutang
Vitt Flaska, 750ml 13%

Orangegutang 2023

Österrike
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
139:-

"Smaken är druvig, lite blommig med viss stramhet i eftersmaken och med ett angenämt stråk av apelsinskal och bittermandel. Ett bra vin att börja med om man är nyfiken hur ett orangevin kan smaka. Fin kombo med exempelvis en smakrik kycklingrätt, jag testade med helstekt kyckling med citronsmör och hackad mandel. Gott." / Gunilla Hultgren Karell