Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Snurra flaskan - Johan Jureskog
Snurra flaskan

Snurra flaskan - Johan Jureskog

Berätta kort om dig själv! Vad händer i ditt liv just nu? 

Jag är har varit kock i 30 år, men idag så är jag nog lite av en entreprenör också. Rolfs Kök var min första krog som jag tog över 2003 och vi är fortfarande lika aktuella. Det är nog väldigt få krogar som är så välbesökta per kvadratmeter och vi har de mest underbara stammisarna i vår extended family! Restaurang AG på en bakgata på Kungsholmen öppnade vi 2011. På AG har vi ett världsunikt sätt att jobba med och förädla kött som har verkligen uppmärksammats internationellt, till exempel blev vi nyligen utnämnda som 11:e bästa steakhouset i världen i guiden 101 worlds best steakhouses. Vår vinlista är precis som på Rolfs Kök gedigen, men på AG är jag stolt över att säga att det är en av Sveriges största. Utöver detta så har vi två AG kötthandel samt en blomstrande cateringverksamhet. TIllsammans med min bror har jag hamburgerkedjan Jureskogs och vi öppnar vår 13:e restaurang i December i Jönköping (A6). Min passion att ge restauranggästerna riktigt bra käk, utökades sedan till att ge förutsättningar att göra riktigt god mat hemma och så utvecklades mitt ett eget varumärke ute i handeln, Johan Jureskog Selection. Där har jag tagit upp kampen om såser, aromsmör, våta sallader, kryddor men också färska och tillagade köttdetaljer av nöt och fläsk. Och för själva tillagningen så har jag givetvis en mäktig grill, Kamado Sumo, för den privata marknaden. Idag är den marknadsledare i Sverige på keramiska grillar och kallas i folkmun för ”ägget”. Utöver detta så gör jag några utvalda samarbeten med varumärken jag älskar. Och sist, men inte minst utan det viktigaste av allt: Jag har världens bästa fru Paulina och är pappa till barnen Greta 4år och John John 2år och husse till bushunden Brando.

@johanjureskog (instagram)

Har du du några spännande projekt på gång? 

Hahaha, ja hela tiden! Om en månad släpps "storebror" till mitt eget vin, EL ZORRO, RESERVA 2017, som jag gjorde i samarbete med anrika Bodegas Muriel, Rioja i våras. Det ser jag verkligen fram emot! En annan nyhet är att Jureskogs vann den offentliga upphandlingen på nya Arlanda. Så senast i Juni öppnar Jureskogs den största restaurang genom tiderna på Arlanda. Sååå häftigt det känns att Jureskogs intar den positionen på framtidens Arlanda! Sa jag förresten att Jureskogs serverar vin och öl till burgarna? 

Vad har du för relation till vin?

Jag har alltid älskat rödvin och jag började min resa i just Rioja i mitten av 90-talet. Du kan inte hitta ett mer kvalitativt vindistrikt som ännu inte är för dyrt - Rioja levererar enligt mig riktiga fyndviner. Just därför, men också för min generella förkärlek till spansk gastronomi, så föll valet för mitt vin El Zorro på en Rioja. Om jag ska lansera ett vin på bolaget så ska det vara tillgängligt för alla, samt svingott såklart. Med AG reser jag ett par gånger varje år till Napa. Vi gör ett vin där med en av dalens häftigaste vinmakare Andy Erickson, bla. Hans eget vin Favia, men också Mayacamas, Ovid, Seven Apart, Dalla Valle etc.. Vi gör en Bordeaux Blend och kallar den "Silver Forge" eftersom AG är en gammal silversmedja. Frukten kommer från olika delar av dalen för att få ett så komplext vin som möjligt. Tanken att vi ska ha ett prisvärt prestige-vin som matchar grillat kött, vilket är vår specialitet. Jag älskar Napa och Sonoma, dock är det tråkigt att de nästan har prisat ut sig, det har blivit för dyrt. Harlan Estate har alltid varit en favorit och är det fortfarande, men nu får man fylla jämt om man ska dricka det. När vi ändå pratar om att öppna plånboken, så om det får kosta ordentligt så kan jag inte säga annat än att röd Bourgogne är det godaste. 

Vilket är ditt go-to vin och vad serverar man till den perfekta burgaren?

Jag dricker mycket vin, nästan varje dag och det jag dricker absolut mest är min egen EL ZORRO då jag tycker att det är såå fruktansvärt mycket vin för pengarna. Annars blir det Long Meadow Ranch Napa Cab 2017, bästa du kan dricka från Napa prismässigt, och den är snygg och inte för stor.

Vad serverar du till helgens middagsbjudning? 

En måltid ska alltid starta med en fet Dry Martini och gärna lite ostron. Man blir lugn, glad, hungrig och framför allt nollställd i gommen av det som komma skall.

I helgen blir det nykokta havskäftor xxl med krondills Rhode Island och ett gott vitt bröd tillsammans med vit Bourgogne. Till varmrätt tänkte jag Short Ribs som fått rökas i kamadon under dagen, mac’n cheese, steaksås & grillad sallad. Jag ska prova en gammal Cornas till det. Sen blir det kaffe och tryffel samt en liten stänkare

Vilket land/region har enligt dig, de bästa vinerna? 

Otroligt svår fråga. Om jag drygt hundra spänn så blir det Spanien. En Rioja eller varför inte en torr Cava? Om plånboken öppnas ordentligt blir det Bourgogne, eller kanske Rhone. Eller kanske Napa valley? Omöjligt att välja ett.

Berätta om en galen matupplevelse. 

Runt 2007 var jag och åt riktig burgare på The little Owl i NYC. Jag beställde en till direkt. För mig var det nått helt nytt i allt från bröd till den ”lösa” färs upplevelsen, jag grät av lycka!. Slutade med att jag åt totalt 5 stora burgare innan jag gav upp. 2011 öppnade jag AG och gav Sverige den första nya gourmetburgare.

Vem skulle du vilja dricka vin med, död som levande? 

Det får bli tre, nämligen mina idoler

1. Clint Eastwood. Jag är filmnörd och älskar allt han gjort, speciellt dollartriologin, och jag lyssnar bara på filmmusik. 

2. Anders Zorn, sveriges största konstnär - ingen kunde måla som han.

3. Sir Winston Churchill – en av modern tids största. Spottade inte i glaset heller.

Länkar: Rolfskök.se, Restaurang AG, AG kötthandel, Jureskogs.se, Johan Jureskog Selection, Kamado Sudo