Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Snurra Flaskan Bernhard Smedberg
Snurra flaskan

Snurra Flaskan Bernhard Smedberg

Berätta kort om dig själv. 

Bernhard Smedberg 31 år, bor i Stockholm och jobbat med vin nästan hela livet. Växt upp i en familj som jobbade i vinbranschen så intresset kom naturligt.

Efter en uppväxt fylld av resor, middagar och provningar började jag jobba med vinimport när jag var 18 år. När jag var 23 startade jag eget och började skriva om vin och arrangera vinprovningar. Senaste fyra åren har jag jobbat som produktutvecklare på ett champagnehus där jag nyligen slutat för att ta mig ann nya spännande projekt som jag får berätta mer om i framtida intervjuer. 

Vad har du för relation till vin? 

Vin har haft en central roll hela mitt liv. Både som yrke men framförallt privat med familj och vänner där det har en stor social betydelse. Jag skulle aldrig prova eller dricka vin ensam. Jag är otroligt fascinerad över hur komplex vinvärlden är med oändlig variation av druvor, terroir och vinifiering. Häftigt hur samma druva kan smaka helt olika på olika platser även om det är liknande klimat och produktion. 

Vilket är ditt favorit vin/champagne? 

Det är väldigt svårt då det finns så många och går i vågor vad jag gillar bäst. Måste jag säga någon nu så är det Coche Dury i Bourgogne. Jag provade Coche första gången för ett år sedan och alla viner jag provat sedan dess är i absolut världsklass! 

Hur sabrerar man egentligen på bästa sätt? 

Hehe ja, Sabrering har ju blivit lite av en grej och ett bra party trick. Det är egentligen väldigt enkelt. Väl kyld flaska och använd inte för mycket kraft. Det är trycket i flaskan som ska göra jobbet inte du som ska slå av toppen. Ni kan se inspiration på min Instagram @champagnebernhard 

Vad dricker du till helgens middag? 

För mig är det ingen större skillnad på helg eller vardag men är i regel alltid flera viner både ungt och moget när det är middag. För ikväll har jag förberett en bordeaux från 1988 en chablis från 2000 och en bourgogne från 2018. 

Vilket land/region har enligt dig, de bästa vinerna? 

Det som är så fantastiskt med att vara vinnörd i denna tid är att det görs fantastiska viner från hela världen. Jag är mer för elegans än kraft vad det gäller viner så jag dras något mer åt Europa men kan omöjligt välja något land eller region som är bäst. Men är klassisk på det sättet att jag brukar föredra som stora kända områdena och ursprungstypiska viner från respektive område. 

Vem skulle du vilja dricka vin med, död som levande? 

Då musik är mitt näst största intresse och då framförallt klassisk musik skulle jag gärna dricka vin med Mozart. Hade varit häftigt att höra hur det gick till då han skrev musik i slutet av 1700-talet men också vad för vin han drack, hur det smakade och vad det hade för roll i samhället.