Juristen Seiran Poon tog en paus från jobbet på advokatbyrån, en paus som än så länge håller i sig eftersom Seiran numera helt och hållet ägnar sig åt sin verkliga passion - mat och matlagning. På instagram driver hon kontot @saltochtahini och det är även namnet på hennes första kokbok. Seirans matvärld är full av smaker med mycket grönt och ofta kommer inspirationen från mellanöstern, medelhavet, skandinavien och det östasiatiska köket.
Bor: Stockholm
Familj: Gift
Gör: Matkreatör
Aktuell med: Kokboken ”Salt & Tahini - gröna rätter att samlas kring”
Något få känner till om mig eller en oväntad egenskap: Jag har skrivit en (opublicerad) diktsamling när jag var väldigt ung.
Jag är verkligen ingen vinexpert… men jag njuter gärna av vin till maten eller i maten och har på senare år blivit mer intresserad.
Min mustiga Aubergine-Ragú är en återkommande favorit och i glaset blir det gärna Chianti!
Jag lagar ju oftast vegetariskt och jag har faktiskt ingen specifik rätt för de som föredrar kött. Men det som brukar gå hem hos alla är dolma eller dumplings. Det är så mycket smaker och konsistenser så ingen hinner ens reflektera över om det är vegetariskt eller inte!
Det är nog mina olika varianter av dipoljor till bröd, det fick till och med bli första receptet i min kokbok!
Min favoritförfattare, Lucinda Riley. Vi skulle börja med krispig Champagne och sedan skulle vi fortsätta med rosé till en ostbricka kanske.
Nja, inte riktigt.
Istället för att se maten som bara vegetarisk när du ska matcha dryck, tänk istället på om maten är tomatbaserad, gräddig/krämig/ostig, kryddig/het, syrlig osv. Då blir det mycket enklare att matcha med dryck. Man måste ju fortfarande matcha drycken mot matens syra, sötma, kryddighet osv oavsett om den är vegetarisk eller inte.
Finns väl lite projekt som ligger och puttrar men tycker som alltid det blir bäst om de får puttra klart i grytan innan de delas!
Vin: Sancerre
Öl: Asahi
Cocktail: French 75
Pizza: Tokyo Style Margherita
Snacks: Oliver
Återställare: Inget för mig!
En Champagne som endast är gjord på blå druvor, en blanc de noir, som passar riktigt bra till mat - men såklart även att sippa på precis som den är i trevligt sällskap.
"I jämförelse med många av sina konkurrenter i det billigare champagnesegmentet får du här en både smaklig, aptitretande och föredömlig, väl utvecklad smakupplevelse med tveklös hemort." / Bengt-Göran Kronstam
Sancerre är en appellation vi hittar i övre delen av Loiredalen i Frankrike och här gör man krispiga vita viner på druvan Sauvignon Blanc. Gillar du detta så kan du snegla på andra nordligare ursprung som odlar samma druva, som det här vinet som kommer från Österrike. Kul att prova något nytt!
French 75 är en klassisk elegant cocktail med anor från tidigt 1900-tal. En uppfriskande drink som som är lysande att inleda kvällen med och görs på gin, citron, sockerlag och mousserande vin.
Häll upp gin, citronjuice och 2 cl sockerlag i ett champagneglas, gärna ett coupeglas. Toppa med kallt mousserande vin. Garnera med citronzest.