Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Johan Eklöf från podden Vin för Rookies
Snurra flaskan

Johan Eklöf från podden Vin för Rookies

Vi får ett snack med Johan Eklöf vars glada röst du kan höra i populära podden "Vin för Rookies" - där han pratar om vin utan att krångla till det med en inbjuden gäst. En podcast avsedd för alla som gillar vin och som gärna vill lära sig precis sådär lite lagom mycket mer under lättsamma former. Podden vill inte vara en vin-nördspodd med näsan i vädret, här är det tydligt att ingen fråga är för dum för Johan som vant svingar sig mellan olika vinländer, vinstilar och matmatchningar med bra svar i bakfickan.

Vi passar såklart på att fråga Johan om vilken som är den vanligaste frågan han fått under åren. Vi får även reda på vad som är bästa after-run-drycken, vilken vinmyt han gärna begraver och så vi borde ha frågat vad han ska göra med alla vinkorkar i garaget!

Fakta om Johan

Bor: I ett knallblått parhus

Familj: The Love of my life: min fru och mina två kids

Gör: Produktchef på vinimportör, Poddare i Vin för Rookies, Träningsdyrkare & Livsnjutare

Aktuell med: Fler poddavsnitt och "Den randiga boxen" från Fontanafredda

Något få känner till om mig eller en oväntad egenskap: Kan låta korkat men jag samlar på vinkorkar och vet inte vad jag ska göra med dem… Det finns dock massa idéer om tavlor och små charmiga underlägg osv men än så länge är det bara ett garage fyllt av korkar 😊

Vad har du för relation till vin?

Oj, det skulle kunna bli ett långt svar på denna fråga. Vin kan för många vara något så simpelt som en jäst druvmust. För mig är det något så mycket mer fascinerande som genomsyrar kulturhistoria, natur, berättelser, hantverk, livsnjutning, sinnesintryck, upplevelser, sociala sammankomster och ett evigt lärande.

Det har blivit ett par avsnitt av podden nu och du har träffat på en och annan person på mässor genom åren - vad är den absolut vanligaste frågan du får om vin?

Vad ska jag dricka för vin?… Det kan låta som ett tråkigt svar på din fråga men folk är verkligen så nyfikna och angelägna om att få ett riktigt bra vintips av någon som kan och förstår vin. Människor som gillar vin älskar ju att hitta det där supergoda vinet som gärna får imponera på gästerna. Och blir det dessutom en superkombo till maten de ska servera så är det en bonus i sig.

Finns det en myt eller missuppfattning om vin som du gärna begraver här idag?

Att vin på andra förpackningar än glas skulle vara något dåligt i sig för vinets kvalité. Om man ska lagra vin spelar det roll men inte för viner som ska drickas här och nu. Då duger burk, PET, tetra eller box alldeles utmärkt.

Finns det något vinland du personligen är lite extra nyfiken på - eller kanske precis upptäckt?

Portugal överraskar mer och mer som vinland och man kan verkligen hitta pärlor både från det vita till det röda

Har du någon paradrätt i köket - en rätt som lagas oftare än annat? Och vad serveras i sådana fall i glaset till?

Jag har alltid varit svag för klassisk comfort-food som ger glädje och lite kärleksfull tröst. Sån där mat man kanske associerar till att mormor lagade eller som bara ger en nostalgisk klassisk känsla. Jag måste säga att jag är rätt bra på att göra en riktigt bra Lasagne som verkligen lagas med rikliga mängder krämig bechamel. Helst vill man ju äta den dagen efter också så den verkligen hinner götta till sig. Till det dricker jag ett välgjort italienskt rödvin på druvan Barbera.

En överskattad mat- och dryckeskombination enligt dig?

Rödvin och mörk choklad, Zzzznark 😊. Däremot kom jag på något kul och lite annorlunda man kan prova om man någon gång skulle dricka Champagne på födelsedagsmorgonen eller en annan festlig morgon: Frukoststekt knaprig bacon + champagne!

När man jobbar med vin, vågar dina gäster komma med en flaska vin som present när de är bjudna på middag till dig?

Jag önskar att fler gjorde så men folk är tyvärr lite försiktiga. Det är roligt när det sker för man får just tillfället att berätta lite mer om vinet som de tog med, på gott och ont… 😉

Jag vet att du springer en hel del, efter att törsten är släckt med vatten, vad är den bästa "after-run-drycken" enligt dig?

Iskall alkoholfri öl!

Har du något favoritavsnitt av podden?

Oj, det finns flera och ofta är det just gästen som satt avtrycket. Avsnitt #48 om Barolo var ett sånt avsnitt jag inte glömmer med gästen Katrin Sundberg. Hon var så härligt filterlös och direkt på alla sätt. Jag minns att jag frågade (lite försynt) henne innan inspelningen ”Du är alltså skådespelare?” Då fick jag mig en rejäl harang tillbaka ”Jag är inte BARA skådespelare, JAG är Regissör, Manusförfattare och Skådespelare!”

Även Mark Levengood överraskade mig i avsnitt #82 när han sågade min öppningsfras med sin härliga finlandssvenska: ”Det är det tråkigaste man kan inleda med att säga: Hej och välkomna”, väldigt kul och efter det så har det varit lite svårt för mig med just öppningsfrasen i podden.

Några snabba, ge oss en favorit i följande kategorier?

Vin: Parajes del Valle Monastrell Magnum, Midsommartips No 1 för 199 kr

Öl: Menebrea birra bionda

Cocktail: Limoncello Spritz

Pizza: Sfinciuni – siciliansk pizza (bjöds på det av en kollega nyligen som hade gjort egen surdegsbotten, wow!)

Snacks: Marconamandlar

Återställare: Lätt löprunda, bad och iskallt glas S.Pellegrino mineralvatten

Viner på Vinbörsen vi tror Johan skulle gilla

Fynd
Fontanafredda
Rött Box, 3000ml 13.5% Fruktigt & Smakrikt

Fontanafredda Piemonte Barbera Nebbiolo 2023

Italien Piemonte
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Fläsk
Sallader
Lamm
Nöt
Ost
Vilt
295:-

Röd box från en anrik producent i Piemonte på en mix av områdets främsta blå druvor, nebbiolo och barbera. En premiumbox du kan bjuda både vinrookies och inbitna vinnördar på utan att darra på manschetten. Sitter som en smäck till lasagne dessutom.

22 %
Laurent-Perrier
Mousserande Flaska, 750ml 12% Torrt vitt

Laurent-Perrier Millésimé Brut 2012

Frankrike Champagne
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Fläsk
Fågel
699:-
899:-

Lite knaperstekt bacon och ett glas champagne? Ja, konstigare kombos har vi hört! Det här är en prissänkt årgångschampagne från 2012, kanske något för brudpar eller jubilarer som ska firas i sommar?

Fynd
Porta 6
Vitt Lättare glasflaska, 750ml 12.5% Friskt & Fruktigt

Porta 6 Branco 2023

Portugal Lisboa
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Fågel
Sallader
Mingel
84:-

Vitt från Portugal på huvudsakligen druvan Fernão Pires, en av de fler än 300 inhemska druvsorters som Portugal stoltserar med, samt en skvätt Arinto och Alvarinho. Torrt, friskt och kul att prova vin på portugisiska, för många okända, druvor.