En ny aprilhelg är här och vi tar reda på hur långt man kommer i vinhyllan med fyra 20-lappar i näven. Vår redaktion har som vanligt provat och granskat tre viner som verkligen levererar i kvalitet och smak. Suzanne Ribbing provar pizzamackan och vi har snurrat flaskan med Jonas Uhlbäck som startad en nya succépodden Lyssna på de äldre och så blir det en lista med prissänkta produkter såklart.
Portugal är ett vinland som är riktigt bra på att leverera viner för liten prislapp - men hög kvalitet. Dessutom är det spännande att göra bekantskap med landets 300 inhemska druvorna. Det här är fruktigt, smakrikt och friskt och lätt att matcha till mycket och många.
"Smaken är riktigt god och frisk, där fruktiga toner av galiamelon, päron, gröna äpplen, passionsfrukt och citrus samsas med örtiga inslag. Ett torrt och okomplicerat vin med god avslutning som är lätt att matcha till mat, men även passar att bara sippa på. Fisk eller fågel, sallad eller skaldjur - här har man verkligen råd att testa sig fram till sin favoritkombination. Det är i vilket fall svårt att gå fel med Porta 6 Branco och fyndstämpeln känns självklar." / Robert Montgomerie
En till portugis, det här vinet är från regionen Lisboa, som ligger längs Atlantkusten norr om Lissabon och som tidigare kallades Estremadura. Det här fullpackat med smak och kan vara ett bra val till grillat av alla möjliga slag, till kryddiga vegetariska rätter och krämiga pastor.
"Vinet är lagrat en tid på ekfat, vilket tillsammans med toner av björnbär, blåbär, mörka plommon, kakao och kryddor ger ett vin med bra drag i. Det finns lite fruktsötma kvar, men det rundar av den kraftiga och något sträva smaken. Smakar kanske som allra bäst tillsammans med grillade kötträtter, eller smakrika, kryddiga vegetariska alternativ. Det här är ett okomplicerat vin för den som gillar lite kraftigare röda viner – väl värt att testa till det här låga priset." / Robert Montgomerie
En trotjänare i hyllan som du kanske gått förbi på sistone, men stanna till och tänk om, en stark trend 2024 är viner med lägre alkoholhalt som gör att man kan delta i fredagsfesten utan lördagshuvudvärken och bingo! - det har du här. Iskallt fint som mingelvin men även ett utmärkt val till dig som lagar med asiatisk touch och hetta.
"Vinet är sötsyrligt, lätt i kroppen, smakrikt och med karaktär av nashipäron, vit persika, flädersorbet, krispig ananas, mandelblom och en touch av ljunghonung. Detta är lättsamt gott och enkelt att gilla. Iskallt funkar det strålande som pratvin, men finner även sin plats till kryddheta asiatiska anrättningar eller till en räkcocktail med mango, koriander och chili. En otippad och skön kombo är att matcha vinet till den inlagda sillen- klockrent!" / Eva Weckström