Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Pizzamacka!
Äntligen helg

Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Pizzamacka!

Smarrigast just nu - Pizzamacka!

Om du har Tiktok, eller barn/barnbarn som har TikTok, så har du säkert hört talas om det här mellantinget mellan pizza och macka, och vem gillar inte pizza och macka? Tillsammans måste det ju helt enkelt bli dubbelt så gott!

Du kan välja vilken ambitionsnivå du vill lägga det på genom att antingen göra egen pizzadeg, köpa deg från en pizzeria eller välja pizzadeg från livsmedelsbutikens kyldisk. Jag har valt att göra mina pizzor lite mindre än en vanlig portions pizza eftersom man fyller den med så mycket gott.

Hemligheten med pizzamackan är mycket olivolja och att man viker ihop den ungefär som en liten Calzone. Man kan fylla med lite vad som helst som man brukar toppa en pizzan med. Jag har valt ugnsbakade cocktailtomater, mini mozzarella, röd pesto och ruccola.

Pizzamacka med ugnsbakade cocktailtomater, mini mozzarella, röd pesto och ruccola.

Börja med att ugnsbaka tomaterna:

Värm ugnen till ca 150°. Lägg 250 g cocktailtomater och 2 vitlöksklyftor (med skal) i en ugnsfast form, häll över rikligt med olivolja, krydda med flingsalt och torkad oregano, baka i ugnen ca 30 minuter.

Dags att grädda pizzadegen:

Höj ugnsvärmen till 225 grader. Baka ut varje pizza till ca 20 cm i diameter. Ringla på rikligt med olivolja på hela pizzan. Vik pizzan på mitten och ringla även på olivolja ovanpå på den nu vikta pizzan.

Grädda den dubbelvikta pizzan i ca 20 minuter tills pizzan är gyllene.

Nu börjar det roliga - dags att göra pizzamacka

Ta upp vitlöksklyftorna från tomaterna, skalet åker av hur lätt som helst nu, och gnid in insidan på din uppvikta pizzamacka med ugnsbakad vitlök. Bre på ett lager av röd pesto (kan uteslutas eller ersättas med vanlig grön pesto). Fyll med en stor näve ruccola, ugnsbakade tomater och en handfull små minimozzarella.

Vill du hoppa över momentet med ugnsbakade tomater så kan du skiva vanlig färsk tomat. Minimozzarellan kan ersättas med vanlig mozzarella eller burrata.

Skär pizzamackan på mitten när den är klar så blir det enklare att äta den. Njut med ett glas vin.

Vintips till pizzamacka

Fynd
Porta 6
Vitt Lättare glasflaska, 750ml 12.5% Friskt & Fruktigt

Porta 6 Branco 2023

Portugal Lisboa
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Fågel
Sallader
Mingel
84:-

Portugisiskt vin går som tåget just nu i Sverige, eller ska vi kanske säga som spårvagnen givet det här vinets etikett. Viner från Portugal bjuder på bra kvalitet till en rimlig peng och det här är inget undantag. Extra kul är det med alla nya spännande druvor, landet har ca 300 inhemska druvor. Det här är ett friskt och fruktigt vin med toner av päron, gröna äpplen, passionsfrukt och citrus. Enkelt att matcha till mycket - varför inte en pizzamacka?

Bra köp
Muro Primitivo IGT Puglia
Rött Flaska, 750ml 14% Fruktigt & Smakrikt

Muro Primitivo IGT Puglia 2022

Italien Apulien
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Fläsk
Lamm
Nöt
119:-

Italienskt vin på druvan primitivo. Hmm, tänker du nu - är det inte samma druva som heter zinfalndel i USA? Jo - det stämmer! Primitivo kommer i flera varianter och räds inte av sockerhalten i det här vinet, det är balanserat och har tillbringat fem månaders lagring på rostade ekfat och resultatet är ingen syltbomb utan det här är ett vin med både fin syra och struktur.

Bra köp
Ruida Domo Valdepeñas
Rött Lättare glasflaska, 750ml 13% Kryddigt & Mustigt

Ruida Domo Valdepeñas Reserva 2017

Spanien Kastilien-La Mancha , Valdepeñas
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Lamm
Nöt
89:-

Spanskt rött på landets favoritdruva nummer ett, en druva med fler smeknamn än vi kan rabbla upp här. Vi talar såklart om druvan tempranillo men när den växer i Valdepeñas (20 mil söderut från Madrid) så heter den cencibel. Det här är ett budgetkap på en reserva, vilket betyder att den lagrats minst tre år varav minst ett år på ekfat, i det här fallet är det en sjuåring du får för under hundralappen. Det är smakrikt och kryddigt med lagom av det mesta på plats.