Kanske har du klämdag eller inte idag - men oavsett så är det fredag och vi tar en ljus och fräsch helg och tipsar om fyra prisvärda köp du hittar på hyllan.
Det dignar inte av vin från Korsika på Systembolagets hyllor, ofta är det beställningsviner med höga prislappar. Men det här sticker ut, ett vin du hittar på hyllan från just Korsika för under 100-lappen!
"Vermentinu från Korsika. Det låter gott och det är gott. Lite silkig och rund smak, toner av persikor, vilda örter, mandel, citrusskal. Det hela avslutas med fin fräschör. Vinet har en personlig stil och passar fint särskilt till fisk, skaldjur, vegetariskt. Jag drack det till frasigt friterade grönsaker med en klick limeaioli, en lyckad kombo som jag tänker återskapa flera gånger i sommar." / Gunilla Hultgren Karell
Vin från franska Saint Mont som vi hittar vi Pyrenéernas nedre sluttningar. Här är vingårdarna planterade med Gros Manseng, Petit Courbu och Arrufiac. De sista två druvsorterna är är helt oprövade för de flesta - något du kan ändra på nu för det här är vin med både ambition och personlighet för en ringa slant.
"Djup, klart stram smak, distinkt fruktsyra och en egen, unik arombild som, tillsammans med en diskret fatkrydda, på ett unikt och välgjort sätt speglar både dess ursprung och lokala druvsorter. Den senaste årgången är om möjligt ännu bättre med en mjukfet mognad som smeker gommen och gör det hela till ett utmärkt vin till såväl fisk och skaldjur som till charkuterier, kallskuret och smakrika hårdostar." / Bengt-Göran Kronstam
Österrikiska viner ger ofta rejält med kvalitet för slanten och det här är inget undantag. Det är en riktig blandning du får i flaskan för här samsas många olika druvor i den Österrikiska varianten av "field blend".
"Weinwurm bjuder på ett härligt virrvarr av friska mineraltoner, syrliga krusbär, persika, färska örter och mycket stenfrukt. Och inte nog med det ”givetvis” finns även citrustoner i form av pomelo och grapefrukt. Allt detta till ett exceptionellt pris. Jag vurmar för Weinwurm och gärna tillsammans med färska skaldjur både i platå och i säsongens sallad." / Jenny Asplund
Kanske har du provat det röda pinnvinet? Då kan vi tipsa om att det även finns vitt vin med pinne. Det är lätt hänt att glömma bort att Italien gör mycket bra vita viner och det här är gjort på druvan Pecorino. Om det låter bekant så är det även namnet på en god ost!
"Pecorino är inte bara en av Italiens främsta hårdostar, utan också en av landets unika och antika druvsorter. Det ligger med andra ord nära till hands att tro att de båda smakar bra tillsammans och detta smakprov bär syn för sägen. Årgången är sprillans färsk, ändå visar doften en utvecklad arom med både djup och blommig charm. Smaken är lätt med en mjuk, rund druvighet." / Bengt-Göran Kronstam