Augusti tackar för sig och lämnar över till september. Vi håller sommaren vid liv genom att sitta ute så länge det går, stickade tröjor, plädar och ljuslyktor åker fram. Vi håller oss också gärna kvar vid lätta, friska och somriga viner ett litet tag till, innan mustiga grytor och röda viner tar över.
Färska räkor, surdegsbröd med precis rätt knapriga skorpa och sega innamäte och en nyslagen aioli. Tänk att det absolut enklaste ibland också är det absolut godaste. Än mer med ett svalt vitt elegant vin som det här i glaset. Eller så gör du Ribbings tips nedan - som är det godaste hon ätit - det ni!
"Smaken har en krispig och läskande framtoning. Det finns en ledig elegans och fräschör med toner av sval citrus, örter och lite melon. Klingande ren eftersmak. Här bjuds det på smak som ger full valuta för pengarna. Ett vin som sätter ordentlig fart på aptiten och som funkar lika bra till en lyxig skaldjursplatå som till picknick-salladen på en bergknalle." / Gunilla Hultgren Karell
Sprudlande och festlig. Det är väl så man vill känna sig ibland? Då greppar man en flaska prosecco, denna läskande och piggt bubblande dryck som får fart på både aptiteten och sinnet och utmärkt som fördrink när man vill hålla kvar sommaren lite till.
"I smaken en viss sötfruktighet som balanseras av en fräsch syra och karaktären sprudlar av nashipäron, honungsmelon, citronkräm, päronsplitt, keylimepaj och gula solmogna äpplen. Ett välgjort vin på ekologiskt odlade druvor med ett saftigt, rent och snyggt avslut." / Eva Weckström
Det är märkligt att många endast förknippar rosévin med sommar och semester eftersom torra och friska rosévin är riktigt bra matvin, och med det menar vi alltså mer än till salta chips och oliver. Så lägg ett par flaskor på lut inför middagar med lätta smaker som fisk, skaldjur, vego eller kyckling.
"Ett torrt ljust rosévin inspirerat av klassiska sydfranska diton. Dock lyckas man extra väl i Grande Cuvée La Maison Rosé med fruktigheten som är pigg och full av energi- rabarber, vita vinbär, hallon, persika och smultron ger fräschör och lavendel samt en hint av fänkål kompletterar med den örtighet som verkligen tar oss till medelhavet." / Eva Weckström
Allt har en början, allt har ett slut. Sommar som middagar. Och oavsett sommar eller höst så passar en bra rom fint att smutta på. Till en espresso och chokladtryffel eller till maffiga desserter. Ett värdigt avslut.
"Smaken är rik och intensiv – relativt torr, med lång eftersmak och tydliga toner från fatlagringen på ek. Riktigt gott, och en värdig kompanjon till en chokladtryffel, chokladmousse eller en crème brûlée. Diplomatico Mantuano är ett riktigt fynd och en ytterst prisvärd inkörsport för den som vill utforska högkvalitativ rom." / Robert Montgomerie