Vi är inne i sjoket av månader som innehåller bokstaven R och enligt en gammal tumregel (som hänger ihop med höst och kallare vatten) den bästa perioden för skaldjur. Så passa på att njuta av skaldjur i alla dess former. Här har vi samlat ett par viner som passar bra till skaldjur och som dessutom finns enkelt tillgängliga på flertalet systembolagshyllor redo att plockas med hem!
"Det här är lätt och ungdomligt och gjort för att drickas här och nu. Eftersom det finns en viss sötma i vinet passar det till tilltugg och mat med lite hetta. Sötman i vinet och hettan i maten dämpar varandra och hamnar i samförstånd. Servera till chilinötterna som fördrink och därefter till de chilimarinerade räkorna som tillreds snabbt på grillen." Jenny Asplund
"Nu förknippas verdejo främst med de tre f:en fräschör, frukt och friskhet. Den utmärkta kompanjonen till den grillade fisken och skaldjuren. Vill man så går det även att sippa på det utan vare sig mat eller annat tilltugg. Yes box säger jag om denna box." Gunilla Hultgren Karell
"Första klunken får det att vattnas i munnen och den här typen av vin är därför en fräsch aperitif som kickar igång aptiten. Vinet är också mycket gott till lätta fisk- och skaldjursrätter men min klara favorit är en sallad med getost, granatäpplekärnor och flagad, rostad mandel. Vackert och gott." Gunilla Hultgren Karell
"Kloster Eberbach Riesling Spätlese är ett riktigt fint matvin. Gott till sushi, till salmalax med lite het sesamdressing eller till en klassiker som rimmad lax med hovmästarsås. Sötman i såsen och vinet möts och tar ut varandra i en raffinerad ekvation. Det man trodde skulle bli något sötsliskigt blir istället elegant och friskt. Testa och förvånas!" Gunilla Hultgren Karell