I helgen lagar vi en fin bit kött med goda tillbehör och givetvis ett gott glas rött i glaset till. Här får du fyra tips på viner som står på hyllan på Systembolaget.
I Argentina är man berömda för sitt kött - och sina viner som passar så bra till. Här ett smakrikt rött på nationaldruvan malbec i sällskap med shiraz. Stek på en ryggbiff eller flankstek och servera med massor av rostade rotfrukter med rosmarin och timjan och en god rödvinssås.
"Ett mycket fruktigt och prisvärt vin i klimatsmart PET-flaska. Det ekologiska och veganvänliga vinet är producerat av en av Argentinas största vinproducenter.I det här vinet har man använt druvorna Shiraz och Malbec. Det mörkt blåröda vinet har inslag av björnbär, vanilj, plommon, choklad och fat." / Suzanne Ribbing
Sugen på en fransk klassiker? Laga steak frites! Biff med frasiga pommes, bearnaisesås och ugnsbakade körsbärstomater. Urgott och i glaset passar ett kryddigt och smakrikt côtes-du-rhône.
"Inget är så svårt att spå som framtiden”, är ett bevingat uttryck. Låt mig ändå komma med en förutsägelse och hävda att röd côtes-du-rhône är på väg att bli det nya folkvinet i Sverige. Med näsan i glaset får du en saftig och yppigt vital bild av vad Rhônedalen står för med maximal frukt och charm i föredömligt vital och god, ursprungstypisk stil." / Bengt-Göran Kronstam
Ett bordeauxvin med ålder som gör sig fint till en klassisk söndagsstek, givetvis med rejält med tillbehör som en god gräddsås, krispiga haricot verts, svartvinbärsgelé och vitlöksrostad potatis.
"Doften är så ursprungstypisk den kan bli, smaken likaså. Här finns syra i både frukt och tanniner som gifter sig lyckligt med en örtig, lite tobaksaktig arom. Här får du ett klassiskt rödvin, moget och uttrycksfullt, till ett pris som ligger lägre än vad du får punga ut för en biobiljett eller hämtpizza." / Bengt-Göran Kronstam
Nu lagar vi en enkel, men ack så god, italiensk klassiker - tagliata. Saftigt skivat nötkött på en bädd av rucola, söta cocktailtomater, rostade pinjenötter och hyvlad parmesanost. Stänk på en god olivolja och balsamico och tappa upp ett glas från Piemonte.
"Detta är utan tvekan en av de bästa röda boxarna på den svenska vinlistan, framställt utan prut, med samma ambition som om det skulle buteljerats och med siktet inställt på kräsna kunder som vill ha ett boxvin med bett och struktur. Doften är virilt ungfruktig, smaken likaså, med frisk fruktsyra i en ren och okonstlad stil som passar lika bra till kött som till stekt, panerad fisk." / Bengt-Göran Kronstam