Idag har vi förflyttat oss till franska hyllan och bjussar på fyra franska tips som du hittar i - ja precis - franska hyllan på Systembolaget. Från klassiskt bistrovin till champagne.
Bon vendredi / Vinbörsen
Vi startar helgen med ett "poff" och låter korken flyga ur en riktigt prisvärd champagne av stilen blanc de noirs. En bra stil att välja om du vill servera till mat. Men lika god att sippa på till fördrink såklart.
"Det var ett tag sedan jag provade denna champagne och det är med uppenbar tillfredsställelse jag kan konstatera att det som vanligt lägger ribban en bra bit högre än prislappen. I jämförelse med många av sina konkurrenter i det billigare champagnesegmentet får du här en både smaklig, aptitretande och föredömlig, väl utvecklad smakupplevelse med tveklös hemort." / Bengt-Göran Kronstam
Ett klassiskt rött bistrovin får du här på box, ett vin som gör det lätt för dig i köket eftersom det inte är ett dugg svårt att matcha till mat. Det är alltså ett bra val till mycket och ett bra val för dig som planerar buffé i påsk eller har student i vår. Lägg det på minnet.
"Ett rent och ärligt rödvin med bra syra utan störande sötma. Smaken har inslag av björnbär, hallon, svarta oliver, peppar och örter kombinerat med en lätt strävhet. Det är lätt att gå vilse i boxdjungeln, men med sin rena, matvänliga stil är det här ett riktigt bra köp i sin prisklass. För motsvarande knappa 50 kronor flaskan får vi ett rättframt vin som passar till både fredagstacon och en köttbit på lördagskvällen." / Robert Montgomerie
Det här är ett vin med extra allt, men så är det en stjärnkock inblandad. Det är från Rhône och det märks i doft och smak, det är smakrikt med elegant fräschör. Gunilla väljer det till grillad biff med pommes och bearnaise eller långputtrat lammlägg - vad väljer du?
"Det här vinet är framtaget i ett samarbete mellan kocken Björn Frantzén som bland annat driver tre-stjärniga restaurangen Frantzén i Stockholm och Ian Cauble med titeln master sommelier. Två smaksäkra herrar som med det här vinet prickat helt rätt. Härlig intensitet och längd med både värme och fräschör. Alla smaker sitter ihop och det finns en ledig och självklar elegans mitt i det myckna." / Gunilla Hultgren Karell
Bordeaux har ett visst skimmer runt sitt namn och tillsammans med Bourgogne har de en särställning bland klassiska ursprung i Frankrike. Här har du chansen att prova ett äldre vin för under 100-lappen. Ett kul inslag på middagen. Ställ in smaklökarna på att det kommer smaka annorlunda än ett ungt vin, mycket händer på 10 år.
"Maison Francoise är en sk bordeauxblend, det vill säga ett vin som innehåller druvorna carbernet sauvignon och merlot. Svarta vinbär visar sig gladeligen ivrigt påhejade av både mörka plommon och en och annan ört. Det har lagrats en tid på fat vilket dessutom ger ett stråk av piptobak. Eftersmaken hänger kvar så länge att man återigen hinner både ställa sig frågan om priset och få svaret. 99 kr, jag beställer två!" / Jenny Asplund