Idag hyllar vi halvfabrikaten, en räddare i nöden att ta till då orken eller tiden inte räcker till. Det ska gå fort, men det ska också vara riktigt gott! Här får du tips på 4 blixtsnabba och goda fredagsmiddagar baserade på en huvudingrediens som du köper färdig från matbutiken. Vinerna som är matchade till står som vanligt på Systembolagshyllan - redo att greppas i farten de med.
Suzanne Ribbings tips i äntligen helg är också på samma tema så totalt har du nu 5 snabba tips för helgen!
Quiche lorraine / Ost&skinkpaj: Stega mot frysdisken och välj ut en ost och skinkpaj. Hemma får den åka in i ugnen med ett extra lager av riven ost på toppen, som ger mer smak och en hemlagad look. Till det en god sallad, baguette och en bit ost. Snabbmat på franska och i glaset - ett tvättäkta franskt bistrovin.
"Generös och soft stil med drag av mogna mörka bär, stråk av vanilj och lite lakrits. Behagligt avrundat. Ett vin som passar den som gillar mjuka, smidiga, röda viner med liten fräschör. Det är lätt att matcha med mat. Det kan även med fördel ställas fram till en buffé med blandade smårätter." / Gunilla Hultgren Karell
Pulled pork tacos: köp hem färdig pulled pork från butiken. Sväng ihop goda tillbehör som picklad rödlök, en tomatsalsa med sting, avocado och gräddfil och servera med tortillas och nachos. I glaset en riktig streetfoodvän - smakrik zinfandel som står pall för kryddor och hetta.
"Här bjuds vi klassisk, kraftfull zinfandelfrukt av mörka plommon, moreller, cassis och nygräddad blåbärspaj. Men det är långt ifrån allt. Detta är ett vin som alltid imponerar på mig med sin druvtypiska stil- dressad med extra djup och solmogen bärighet i kombo med fin struktur och uppfriskande syra." / Eva Weckström
Potatisbullar i våffeljärn med topping: det här låter kanske märkligt - men prova för en GOD överraskning. Köp hem potatisbullar från frysdisken, tina upp och grädda i våffeljärnet på högsta värme. Resultatet blir en krispig potatisvåffla redo att toppas på klassiskt rårake-vis med rom, creme fraiche, finhackad lök och citron. I glaset sval och lika krispig torr riesling.
"Det här är ett piggt och superfräscht vin – årgång 2024 är ju faktiskt bara några månader gammalt. Stilen är ren och modern, med smak av melon, gröna äpplen, citrus och mineral. Vinet uppfattas som torrt, då den lilla fruktsötman balanseras av den spritsiga syran. Passar utmärkt som aperitif, eller till lättare fisk- eller skaldjursrätter." / Robert Montgomerie
Pinsa med potatis, salsicca & rosmarin: Pinsa är en pizzaliknande rätt i avlång form från Rom och du köper pinsabotten färdig i butiken. Vi ringlar på olivolja, mozzarella, tunt hyvlad rå potatis, rosmarin och salsiccafärs (färsen utan skinn) och skjuts in i ugnen. Du hinner knappt dra ut korken ur denna prissänkta rioja innan det är klart.
"Att livet är för kort för att dricka dåliga viner är en klyscha som i dag känns mer aktuell än någonsin, tänker jag när jag får detta vin i mitt glas. Efter nio år är detta vin fortfarande högst vitalt och utvecklingsbart, snarare på topp, fyllt av framtidstro. Har du ännu inte upptäckt att en god rioja är en av dina bästa vänner, så är det på tiden att du drar fram korkskruven." / Bengt-Göran Kronstam