Att göra egen sushi är kul - men smått komplicerat om man inte är van. Här har jag förenklat det genom att laga små sushibollar som jag fyllt med en lax- och avokadoröra. Bollarna är betydligt enklare att få till än traditionell sushi och du kan såklart välja att fylla dem med lite vad du vill.
Sushiris är verkligen jättegott och passar även till annat än enbart sushi och att koka sitt eget sushiris behöver inte vara så jobbigt. Passa på att laga extra mycket när du ändå är igång för det som blir över kan man lätt ånga upp och äta nästan dag.
Bollarna passar som förrätt eller som en mellanrätt, beräkna 2-3 bollar per person.
Koka 2 portioner sushiris enligt förpackningen. Låt svalna något. Det är viktigt att du har tillgång till vatten när du formar bollarna. Man behöver ständigt doppa fingrarna i vatten, annars fastnar och klibbar riset. Preparera därför med en skål ljummet vatten innan du börjar med bollarna.
Skär 1 avokado, 1/4 gurka och 180 g laxloin (t ex salma eller fröya) i små bitar och lägg dem i en skål. Blanda hacket med 1 msk japansk soya, 1/2 msk majonäs, en knivsudd wasabi och några droppar lime.
För att forma bollar använd en liten skål och placera en bit plastfolie över skålen, tänk på att plasten ska vara ordentligt mycket större än skålen. Lägg sedan ca 2 msk sushiris i den plastklädda skålen, tryck till och platta till riset längs med skålens botten och kanter. Placera en klick ca 1 msk lax- och avokadoröra, i risskålen. Forma med hjälp av plastfolien en boll av riset kring laxröran. Fortsätt likadant med resten av riset och laxröran. Låt bollarna vila i plastfolie minst 10 minuter. Ta bort plastfolien och dekorera bollarna med svarta sesamfrön och lite salladslök.
Ät bollarna med fingrarna och doppa i soya smaksatt med lite wasabi.
Vardagsvariant! Istället för laxröra, blanda en burk tonfisk på burk med 1/2-1 msk majonäs och 2 tsk Sriracha, några droppar lime, salt och svartpeppar.
Riesling + Sushi = Sant. Så är det bara. Druvan har fin fruktighet och en påtaglig syra som sitter som en smäck till sushins både eleganta smaker och knivskarpa wasabihetta.
"Munkänslan är viskös med livlig syra, fin djup fruktighet och kritiga mineraltoner. Eftersmaken är ren och örtig med lite smörig krämighet samt vibrerande saltstänkta och mineralrökiga undertoner." / Eva Weckström
Sushibollarna funkar väldigt bra till ett mingel eller som stående förrätt eftersom de är enkla att äta med händerna. Ett glas bubbel matchar fint och här har du ett fynd i budgetklassen. En blanc de blanc, vilket betyder att endast gröna druvor har använts och resultatet blir ett friskt och fruktigt bubbel.
"Smaken är, för priset, föredömligt ren och fräsch, utan skavanker eller den beska som billigt bubbel ofta förringas av. Helt okej, i min smak, snyggt presenterat och på det hela taget ett litet fynd i budgetklass." / Bengt-Göran Kronstam
Vin på burk är här för att stanna och det lanseras allt fler på Systembolaget. Kul eftersom du kan köpa flera olika viner och testa nytt - men också praktiskt på fest då du inte behöver glas när burken som i det här fallet rymmer 250 ml. Den här burken innehåller sydafrikansk chenin blanc med friskhet och syra som passar fint till fisk, skaldjur och sushibollar.
"Och om man hyser kärlek till vita viner med hög och härlig syra samt uppfriskande smaker av syrliga gröna äpplen, plommon och melon då är det här något att sätta tänderna i." / Jenny Asplund