Shawarma är en riktig härlig rätt från mellanöstern där marinerat kött eller kyckling grillas på ett roterande spett – lite som kebab. I min förenklade variant har jag strimlat kycklingkött som fått marinera i en härlig kryddblandning för att sedan tillagas i ugn. Här är det sharing is caring som gäller och var och en runt bordet fyller själva sitt libabröd med den kryddiga kycklingen, en dressing på tahini och goda grönsaker.
Receptet räcker till 3-4 personer.
Blanda 1/2 dl tahini och citronsaft från 1/2 citron och mixa med en stavmixer till en ganska fast konsistens, späd därefter med ca 1 dl vatten till en lite lösare sås, tillsätt några droppar olivolja och smaka av med salt.
Värm ugnen till 200°.
Strimla 700 g kycklingkött utan ben t ex lår- minut- eller bröstfilé.
Gör en kryddblandning genom att i en stor skål blanda:
Vänd ned kycklingstrimlorna i kryddblandningen och se till att kryddorna fördelas ordentligt. Blanda även i 1 tunt skivad gul lök i kycklingen. (Om du har tid så blir kycklingen som godast om den får marinera ett par timmar.)
Sprid ut kycklingen på en lätt oljad plåt eller ugnsform och ugnsbaka i 20-25 minuter.
Fixa tillbehören under tiden
Skiva 4-5 saltgurkorna på längden. Skär en näve cocktailtomater i kvartar och grovhacka ett knippe bladpersilja. Jag serverade även färdigköpt granatäppelsirap till för lite sötma.
Värm några liba bröd, kallas även orientaliska börd, ett par minuter på ugnens eftervärme.
När kycklingen är klar kan var och en ta ett bröd och göra sitt eget brödpaket med kyckling, sås och tillbehör. Självklart äter man den här smaskiga rätten med händerna.
Vi säger det igen - rosévin är ett riktigt bra matvin! Speciellt när det är rosénvin av den här typen, torrt, friskt och ett uns bärsötma som balanserar upp den här kryddiga rätten. En bra sommarmiddag.
"Ett knippe färska örter och saftig apelsin avslutar en mycket njutbar klunk full av uppiggande bärsyrlig fruktighet som gärna fortsätter i en ytterligare, girig klunk. Dödsgott, helt enkelt!" / Eva Weckström
Riesling är ett säkert kort när du ska laga kryddiga rätter, druvans superkraft är att väga upp hetta med sin skarpa syra och fruktighet. Det är svårt att det blir fel.
"Doften och smaken är som en perfekt fruktsallad - full av solmogna persikor, lite ananas, saftiga päron och en skvätt citronsaft. Jag hoppas att de flesta av er planerar att samla vänner på en picknick i sommar - till fräscha sallader, gärna med persika i och riktigt gott bröd, kommer ett välkylt glas från denna nätta 2-litersbox att göra sig utmärkt." / Madeleine Ardby
Shawarma är en bra rätt att bjuda på till fest - alla får plocka ihop sin egen wrap efter tycke och smak. Bra mingelmat på en trädgårsfest som man kan äta med händerna på stående fot - med ett glas prosecco till.
"Prosecco med drag av gula päron, stråk av citrus, med stillsam mousse och en mjuk avrundning med druvsötma. Ett typiskt bra sommarmingelvin, tänk trädgårdsfest där gästerna snabbt får ett glas välkylt bubbel i ena handen och en pizzabit i den andra." / Gunilla Hultgren Karell