Så enkelt och så gott! Panzanella är en sallad från Toscana som man gör på dagsgammalt bröd och goda tomater. Trots att det här är en sådan enkel rätt finns det mängder av olika recept och sätt att göra den på.
Det är just när man lagar sådana här superenkla rätter som det är viktigt att välja bra råvaror och ingredienser. Jag gör ofta Panzanella på sensommaren när det finns gott om svenska tomater, eller till och med mina egenodlade. Men det går att hitta fina tomater nu också. Välj gärna tomater i olika färger, ögat ska ju ha sitt också.Välj även olivolja och balsamico av hög kvalitet.
Jag har alltid några flaskor med enkel olja och vinäger som står vid spisen som jag använder till matlagning. Men när jag gör dressing till sallad så plockar jag fram mina finare produkter av hög kvalité, här tar jag självklart mina bästa varianter.
Brödet blir bäst om det är dagsgammalt. I det här fallet hade jag några Ciabatta som blivit över. Men det funkar jättebra med t ex några skivor surdegsbröd eller baguette.
Så här gör du dressingen:
1/2 dl olivolja, 1 tsk dijonsenap, 3 msk balsamico, 1/2 riven vitlöksklyfta, några droppar citronsaft, salt och svartpeppar. Blanda alla ingredienser i en flaska med kork och skaka så allt blandar sig.
Dags att göra salladen:
Skär tomaterna i grova bitar och lägg bitarna i en sil över en skål och salta. Låt stå så i ca 30 min.
(Här är det lite svårt att ange mängden tomater, beroende på om man vill servera Panzanella som en sidorätt eller som en egen rätt med eller utan tillbehör. På bilden har jag har valt burrata till min sallad, och då blir det bra med ca 100-150 g tomater per person.)
Spara tomatvattnet som bildats i skålen och häll ned i dressingen och skaka flaskan igen.
Blanda tomaterna med tunna skivor av rödlök, en knippe hackad färsk basilika och blanda med hälften av dressingen.
Skär eller riv bröd i bitar, det får gärna se lite ”slarvigt” ut. Och stek brödbitarna på hög värme i en panna med en stor klick smör. Stek tills bitarna är gyllene och knapriga men inte brända, strö över lite flingsalt. Ställ åt sidan.
Nu är det bara att lägga upp salladen och ev hålla på lite mer dressing, toppa med brödkrutongerna.
Tips: man kan såklart addera andra grönsaker till salladen tex bitar av gurka eller paprika. Ibland toppar jag min sallad med lite sardeller, andra gånger lägger jag till lite oliver. Det enklaste är ofta det godaste, njut med ett gott vin i glaset.
Barbera kallas för folkets druva i Piemonte av anledningen att det helt enkelt är ett vin som är lätt att tycka om, lätt att matcha till mat och med en blygsam prislapp. Det är smakrikt men med fräschör och en ryggrad som stramar upp vinet. Det här vinet är en riktigt trotjänare och ett bra husvin som kompletterar panzanellan perfekt!
Sprillans ny spansk box på druvan monastrell, som i Frankrike heter mourvèdre. Monastrelldruvan bidrar med en massiv fruktighet, toner av svarta vinbär, blåbär och friska örter men också med en finstämd stramhet som gör att vinet inte blir för syltigt. Gott till rustika enkla rätter som pasta, pizza och den här salladen.
Italienskt vin på druvan sangiovese, den mest odlade blå druvan i hela Italien och en druva som är som gjord att matcha till det italienska kökets alla rätter med tomat. I det här fallet har vinet lagrats på ståltank, inte ekfat. Det gör att druvan får ståta i egen majestät och visa upp hela registret av fräsch och frisk fruktighet med den karaktäristiska tonen av körsbär och toskansk örtagård.