Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Öppen lasagne med svamp, ricotta & hasselnötter
Äntligen helg

Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Öppen lasagne med svamp, ricotta & hasselnötter

Öppen lasagne med svamp, vispad ricotta och hasselnötter

Lasagne är väldigt gott och det är en bra rätt när man ska utfodra många hungriga, men den kan kännas lite vardaglig trots att den tar ganska lång tid att göra. Varianten öppen lasagne känns däremot lyxig, men går ändå väldigt snabbt att laga.

Jag använder mig av färska lasagneplattor som blir klara på nolltid, men det funkar även med torkade. Kanske har du också haft turen att hitta lite svamp i skogen, för mig blev det en blandning på Karl-Johan, kantareller och trattisar. Men enbart trattkantareller, svart trumpet, Karl-Johan eller kantareller går såklart lika bra. De färska gröna bladen och citronen i ricottan bidrar med fräschör till rätten.

Öppen lasagne för två personer:

Är du mycket hungrig så kan man ta 2 lasagneplattor per person, annars räcker 1 platta per person.

  • Skiva 250- 300 g svamp och hacka 1 bananschalottenlök. Hetta upp lite smör i en stekpanna och stek svamp och lök i ca 4-5 minuter. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Ställ åt sidan.
  • Blanda 200 g ricotta, med rivet citronskal (från ca 1/4-1/2 citron), salt och svartpeppar. Vispa ricottan med en elvisp för en härligare konsistens.
  • Koka 2 färska lasagneplattor i saltat vatten i ca 30 sekunder eller tills de är mjuka. Det är lättast att koka en platta i taget, använd en hålslev för att ta upp plattan.
  • Nu är det dags att lägga upp allt på varsin tallrik. Börja med stekt svamp, lägg därefter på en lasagneplatta, strö över rikligt med gröna blad (ca 1 näve per portion), ett par klickar med den vispade ricottan och lite mer av svampen. Vik nu lasagneplattan över fyllningen, se bilden. Toppa med rostade och grovhackade hasselnötter och riven parmesanost. Klart!

Tips på viner som passar fint till

Bra köp
La Belle Angèle
Rött Lättare glasflaska, 750ml 13.5%

La Belle Angèle Pinot Noir 2023

Frankrike
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Aperitif
Fågel
Ost
109:-

Just nu är druvan pinot noir i ropet och det här är ett av de senaste tillskotten. Varför suktar vi efter pinot noir-viner? Anledningen är nog deras lätthet och fräschör. Ett rött som är lätt att matcha till lättare smaker på tallriken vilket är rätt i tiden då vi äter mer grönt.

"Det här är trevligt och lättdrucket och tar gärna ett glas rätt och slätt upp och ner som det är, gärna något kylt." / Jenny Asplund

Fynd
Fontanafredda
Rött Box, 3000ml 13.5% Fruktigt & Smakrikt

Fontanafredda Piemonte Barbera Nebbiolo 2023

Italien Piemonte
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Fläsk
Sallader
Lamm
Nöt
Ost
Vilt
295:-

En riktigt premiumbox som passar till finmiddagen, gjord på piemontes stolta blå druvor nebbiolo och barbera. Det är smakrikt, elegant och med djup och struktur som imponerar.

"Till pasta och pizza är det en hit och gillar du vegetariskt så kan du säkert också få ihop ett äktenskap som sjunger i smaklökarna." / Bengt-Göran Kronstam

Bra köp
EKO
Terre di Faiano
Rött Box, 1500ml 14%

Terre di Faiano Primitivo organic 2022

Italien Apulien , Puglia Rosso Passito
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Fläsk
Lamm
Nöt
Vilt
179:-

Rött allroundvin som passar till det mesta ur det italienska köket - och mer därtill. Smakrikt och solmoget bjussigt på druvan primitivo som trivs på den italienska klacken.

"Gillar du fylliga viner så passar det här vinet bra att dricka precis som det är eller till det mesta från det italienska köket, som pizza, ost, pasta, nöt- eller lammkött." / Suzanne Ribbing