Lasagne är väldigt gott och det är en bra rätt när man ska utfodra många hungriga, men den kan kännas lite vardaglig trots att den tar ganska lång tid att göra. Varianten öppen lasagne känns däremot lyxig, men går ändå väldigt snabbt att laga.
Jag använder mig av färska lasagneplattor som blir klara på nolltid, men det funkar även med torkade. Kanske har du också haft turen att hitta lite svamp i skogen, för mig blev det en blandning på Karl-Johan, kantareller och trattisar. Men enbart trattkantareller, svart trumpet, Karl-Johan eller kantareller går såklart lika bra. De färska gröna bladen och citronen i ricottan bidrar med fräschör till rätten.
Är du mycket hungrig så kan man ta 2 lasagneplattor per person, annars räcker 1 platta per person.
Just nu är druvan pinot noir i ropet och det här är ett av de senaste tillskotten. Varför suktar vi efter pinot noir-viner? Anledningen är nog deras lätthet och fräschör. Ett rött som är lätt att matcha till lättare smaker på tallriken vilket är rätt i tiden då vi äter mer grönt.
"Det här är trevligt och lättdrucket och tar gärna ett glas rätt och slätt upp och ner som det är, gärna något kylt." / Jenny Asplund
En riktigt premiumbox som passar till finmiddagen, gjord på piemontes stolta blå druvor nebbiolo och barbera. Det är smakrikt, elegant och med djup och struktur som imponerar.
"Till pasta och pizza är det en hit och gillar du vegetariskt så kan du säkert också få ihop ett äktenskap som sjunger i smaklökarna." / Bengt-Göran Kronstam
Rött allroundvin som passar till det mesta ur det italienska köket - och mer därtill. Smakrikt och solmoget bjussigt på druvan primitivo som trivs på den italienska klacken.
"Gillar du fylliga viner så passar det här vinet bra att dricka precis som det är eller till det mesta från det italienska köket, som pizza, ost, pasta, nöt- eller lammkött." / Suzanne Ribbing