Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: lyckas med lammsteken
Äntligen helg

Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: lyckas med lammsteken

Det råder delade meningar om lammkött. Många är lite rädda för att laga lamm eller har dålig upplevelse av trist tillagat lamm, andra har förutfattade meningar och tycker att det smakar kofta. Men den här lammsteken blir helt magiskt god, en riktig festmiddag perfekt att bjuda på. Hemligheten är att marinera den i ett helt dygn!

Dagen innan:

1. Gör en marinad för en lammstek (ca 1 kg) genom att blanda 5 msk olivolja, 1 msk färsk hackad timjan, 1 msk färsk hackad rosmarin, 4 finhackade vitlöksklyftor, 1⁄2 pressad citron, 3 tsk dijonsenap, salt, nymald svartpeppar och citronsaft från 1/2 citron. 2. Täck lammköttet med marinaden och slå sedan in i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i 24 timmar.

Efter ett dygn, ta fram köttet från kylen och låt stå tills det nått rumstemperatur.

1. Värm ugnen till 200°C. Lägg lammsteken med köttsidan uppåt i en torr stekpanna och bryn lammet på båda sidor på hög temperatur. Krydda med salt och svartpeppar. Tillred därefter i ugnen tills köttet kommit upp till ca 60-62 grader (35-50 minuter beroende på storlek och ugn, använd termometer).

2. Ta ut lammköttet och låt vila i ytterligare 10 minuter tills lammet kommit upp några grader till. Köttet blir bäst om du lägger den på ett varmt fat. Skiva upp köttet innan servering.

Servera  tex med stekt potatisar i olivolja, flingsalt och lite timjan. Eller någon annan form av potatis som t ex klyftpotatis, potatisgratäng eller hasselbackspotatis.

Strunta i sås och gör en läcker tomatsallad:

Den här lite tunga rätten behöver ingen sås men jag brukar göra en grönsallad toppad med  hyvlad parmesan samt en rejäl sats tomatsallad till.

Min tomatsallad gör jag  på tomater skurna i riktigt små bitar, ta bort alla kärnor och det blöta i tomaterna, finhackad schalottenlök, olivolja, citronsaft, dijonsenap, salt och peppar.

Fynd
Marqués de Cáceres
Rött Flaska, 750ml 14% Kryddigt & Mustigt

Marqués de Cáceres Crianza 2018

Spanien Rioja
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Fläsk
Lamm
Nöt
101:-

Ett klassiskt val till lamm är vin på druvan tempranillo, som detta från tempranillons mest berömda ursprung Rioja. Det är fylligt och kryddigt men även elegant och passar fint till lammsteken eller lammracksen med tillbehör med mycket färska örter som rosmarin, timjan, vitlök och citron. En krämig potatisgratäng sitter också som en smäck.

Fynd
10 %
Juan Gil
Rött Flaska, 750ml 15% Kryddigt & Mustigt

Juan Gil Silver Label 2020

Spanien Murcia , Jumilla
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Sötma
Lamm
Nöt
Ost
Vilt
161:-
179:-

En till spanjor, fast denna är gjord på druvan monastrell. Ett lyxigt val och en rejäl smakexplosion utlovas. Det är kryddigt, smakrikt och elegant fruktigt. "Elegant power" som vår skribent Gunilla uttrycker det. Passar fint till lamm i olika former, som lammstek men även lammracks eller kryddiga lammfärsbiffar.

Fynd
Gnarly Head
Rött Box, 3000ml 14.5% Fruktigt & Smakrikt

Gnarly Head Old Vine Zinfandel 2020

USA Kalifornien , Inland Valleys , San Joaquin County , Lodi
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Sallader
Lamm
Nöt
274:-

Lamm och zinfandel? Jajemen, det här är en bra kombo för dig som gillar att ha kryddiga och lite chilihetta i dina tillbehör. Kanske en het chimichurri, eller rostade potatisar med paprika och chili. Det finns en fin bärsötma i vinet som tar matchen med kryddor bra. Även ett bra val till lammgrytor med orientaliska kryddor och smaker.