Det råder delade meningar om lammkött. Många är lite rädda för att laga lamm eller har dålig upplevelse av trist tillagat lamm, andra har förutfattade meningar och tycker att det smakar kofta. Men den här lammsteken blir helt magiskt god, en riktig festmiddag perfekt att bjuda på. Hemligheten är att marinera den i ett helt dygn!
Dagen innan:
1. Gör en marinad för en lammstek (ca 1 kg) genom att blanda 5 msk olivolja, 1 msk färsk hackad timjan, 1 msk färsk hackad rosmarin, 4 finhackade vitlöksklyftor, 1⁄2 pressad citron, 3 tsk dijonsenap, salt, nymald svartpeppar och citronsaft från 1/2 citron. 2. Täck lammköttet med marinaden och slå sedan in i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i 24 timmar.
Efter ett dygn, ta fram köttet från kylen och låt stå tills det nått rumstemperatur.
1. Värm ugnen till 200°C. Lägg lammsteken med köttsidan uppåt i en torr stekpanna och bryn lammet på båda sidor på hög temperatur. Krydda med salt och svartpeppar. Tillred därefter i ugnen tills köttet kommit upp till ca 60-62 grader (35-50 minuter beroende på storlek och ugn, använd termometer).
2. Ta ut lammköttet och låt vila i ytterligare 10 minuter tills lammet kommit upp några grader till. Köttet blir bäst om du lägger den på ett varmt fat. Skiva upp köttet innan servering.
Servera tex med stekt potatisar i olivolja, flingsalt och lite timjan. Eller någon annan form av potatis som t ex klyftpotatis, potatisgratäng eller hasselbackspotatis.
Strunta i sås och gör en läcker tomatsallad:
Den här lite tunga rätten behöver ingen sås men jag brukar göra en grönsallad toppad med hyvlad parmesan samt en rejäl sats tomatsallad till.
Min tomatsallad gör jag på tomater skurna i riktigt små bitar, ta bort alla kärnor och det blöta i tomaterna, finhackad schalottenlök, olivolja, citronsaft, dijonsenap, salt och peppar.