Krispiga risrutor med avokadoröra och lax
Det här är bland det godaste jag ätit!!! Gillar du riktigt krispigt och asiatiska smaker så bara måste du testa det här. Det går bra att använd dagsgammalt sushiris, eller koka nytt enligt förpackningen som får svalna. (Snabbtips: köp några portioner ris från din lokala sushirestaurang). Det blir lagom med 3-4 portioner ris till 12 riskuddar.
Krispiga risrutor med avokadoröra och lax (12 bitar)
1. Täck botten på en form (ca 20 x 20 cm) med plastfolie, häll på ris så det täcker botten och platta till riset, lägg plastfolie över riset och platta till lite extra. Det ska vara ett ganska tjockt (ca 2 cm) och jämnt lager med ris. Ställ in i kylen några timmar, man kan skynda på processen genom att ställa i frysen.
2. Under tiden: Gör en wasabimajonäs genom att blanda 1,5 dl majonäs t ex Kewpie, saften från 1 lime och en rejäl klick wasabi
3. Avokadoröra med lax: Mosa 3 mogna avokado med en gaffel, det blir bäst om man mosar lite grovt, det ska inte bli en helt slät röra, man ska känna lite bitar av avokadon. Finhacka och blanda ned 1 liten röd chili och ett par hackade stjälkar salladslök.
Skär 12 tunna fina skivor av en salmalax, och ställ åt sidan för att att användas vid garnering (jag köpte en förpackning med 190 gram salmalax). Resten av laxbiten hackas grovt och blandas ned i röran.
Tillsätt ett par msk av wasabimajonäsen, smaka av och tillsätt ev mer lime och lite soya och/eller fisksås. Hacka ev ned några kvistar färsk koriander.
4. Stjälp upp riskakan på en skärbräda och skär i bitar, tänk 2 tuggor per riskudde. Hetta upp neutral olja (t ex rapsolja) i en stekpanna. När pannan är varm stek/fritera några bitar i taget, de ska bli ordentligt krispiga och gyllene. Om man försöker peta och vända för tidigt går de lätt sönder. När bitarna är färdiga och har fått fin färg och skorpa på bägge sidorna, lägg upp dem på ett bakplåtspapper.
5. Dekorera varje riskudde med en rejäl klick avokadoröra och toppa med en skiva salmalax, lite chili, salladslök och strö över lite furikake (en färdig japansk fröblandning som är lite het och väldigt effektfull). Om man inte har furikake eller inte vill ha så starkt går det bra med rostade sesamfrön.
Trevlig helg!
Vad sägs om ett glas bubbel till det krispiga riset och krämiga avocadon - ja tack säger vi och håller fram glaset! Här är en nyhet som INTE kommer att ruinera dig oavsett om du bjudit många på kalaset. Torrt, friskt och fruktigt fransk mousserande.
Roséviner är ett bra val till mat, det är ett slags "mittimellanvin" som passar både fågel,fisk och - ja det som hamnar mittemellan! Med sina bäriga toner passar det ofta också fint till asiatiska smaker.
I den här boxen samsas chenin blanc, chardonnay och sauvignon blanc och blandningen blir ett vin som passar till mycket. Det är ett rättframt och okomplicerat vitt vin som klarar lite kluriga smakkombinationer som det kan vara i det asiatiska köket, sött, salt, surt och hett.