Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Italiensk pinsa med svamp
Äntligen helg

Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Italiensk pinsa med svamp

Italiensk pinsa med svenska svampar

Pinsa betyder utdragen/utsträckt och är ett ovalt mellanting mellan pizza och focaccia. Degen görs av oraffinerat mjöl av olika sädesslag vilket gör att glutenhalten är mycket lägre än i en ordinär pizza. Självklart kommer Pinsa från Italien och har funnits i Sverige på en del trendiga restauranger några år.

Men till glädje för oss som gillar snabbt och enkelt så finns det nu förgräddad Pinsa i de flesta matbutiker. Du gräddar den på hög värme under kort tid i ugnen, och den mesta toppingen lägger du på när den kommit ut ur ugnen.

Supersnabb pinsa med skogens guld

Den här sjukt goda varianten har jag lyxat till med kantareller, svart trumpetsvamp och Karl-Johan som jag plockat själv i skogen.

Gör så här:

Sätt ugnen på 250°.

Stek 1 l rensad svamp i smör, använd de svampar du hittat eller tycker om. Krydda med salt och peppar.

Lägg den förgräddade pinsan på en plåt. Bred ut ett lager creme fraîche och strö över 3-4 msk riven prästost.

Grädda i ca 5-7 minuter tills osten har smält.

Ta ut pinsan ur ugnen och toppa med den smörstekta svampen och färsk timjan.

Njut, det här är riktigt, riktigt gott!