Pinsa betyder utdragen/utsträckt och är ett ovalt mellanting mellan pizza och focaccia. Degen görs av oraffinerat mjöl av olika sädesslag vilket gör att glutenhalten är mycket lägre än i en ordinär pizza. Självklart kommer Pinsa från Italien och har funnits i Sverige på en del trendiga restauranger några år.
Men till glädje för oss som gillar snabbt och enkelt så finns det nu förgräddad Pinsa i de flesta matbutiker. Du gräddar den på hög värme under kort tid i ugnen, och den mesta toppingen lägger du på när den kommit ut ur ugnen.
Den här sjukt goda varianten har jag lyxat till med kantareller, svart trumpetsvamp och Karl-Johan som jag plockat själv i skogen.
Gör så här:
Sätt ugnen på 250°.
Stek 1 l rensad svamp i smör, använd de svampar du hittat eller tycker om. Krydda med salt och peppar.
Lägg den förgräddade pinsan på en plåt. Bred ut ett lager creme fraîche och strö över 3-4 msk riven prästost.
Grädda i ca 5-7 minuter tills osten har smält.
Ta ut pinsan ur ugnen och toppa med den smörstekta svampen och färsk timjan.
Njut, det här är riktigt, riktigt gott!
Pinsan funkar fint som mingelmat men kan såklart även serveras som en förrätt i höst - toppingen kan du variera i oändlighet men om du går på svampspåret eller använder tryffel så har du en superkombo i det här vinet på druvan nebbiolo från piemonte.
Vankas det festligheter i helgen? Satsa på ett bubbel som ger bra mycket mer kvalitet än vad prislappen skvallrar om. Cava görs på samma metod som champagne och vinet får på det sättet lager på lager med smaker som visar sig efterhand. Prissänkt dessutom så ett riktigt fynd.
Ett kryddigt och mustigt rött vin från côtes-du-rhône som är lite som garderobens motsvarighet till "den lilla svarta", plagget som funkar i alla sammanhang och som kan kläs upp och ner beroende på sammanhang. Precis så är det med det här vinet som är både rustikt men elegant och passar vardag som fest.