Gott bröd och vin det är livet det! Att baka brödet själv ger livskvalité som heter duga och det känns alltid generöst och omtänksamt att bjuda på något man gjort själv. Den ljuvliga doften av hembakat får man på köpet.
Focaccia är ett italienskt platt bröd med flingsalt som man lagar i en långpanna och penslar med olivolja. Brödet känns igen på de små hålen som man får genom att trycka gropar med fingrarna i degen. Smaksätt och dekorera brödet genom att trycka ned olika grönsaker, örter eller oliver i det. På pinterest och instagram vimlar det av focacciabröd som är fantasifullt dekorerade så det t ex ser ut som en hel blomsteräng. Men brödet blir väldigt vackert även om man som jag lägger sin smaksättning lite hur som helst. Focaccia, några italienska ostar, lite chark och ett glas vin så har du skapat en riktigt italiensk myskväll.
Du behöver: 25 g jäst 6 dl ljummet vatten 1 msk honung 1/ 2 msk salt 2 msk olivolja 10-12 dl. vetemjöl
Till penslingen: 3 msk olivolja och 1 msk vatten, flingsalt
Förslag på dekoration/smaksättning: Körsbärstomater på kvist, oliver, fetaost, rödlök, gul paprika och örter som rosmarin, persilja, timjan, basilika.
Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av de ljumna vattnet. Lägg i honung, salt, olivolja och resten av vattnet och rör om. Tillsätt vetemjöl, lite taget. Arbeta ihop till en ganska lös deg med händerna (eller maskin). Jäs övertäckt i minst 45- 60 minuter.
Häll ut degen direkt på plåten, tillsätt ev mera mjöl. Hyfsa till degen lite så att den täcker plåten, jäs övertäckt i ytterligare 15-25 minuter.
Pensla det jästa brödet med olivolja blandat med vatten och gör små gropar lite här och var med fingrarna. Strö över flingsalt och eventuell annan dekoration/smaksättning.
Grädda sedan i 25 minuter mitt i ugnen 200-225 grader.
Hör och häpna - en 20 år gammal barbera för under 100-lappen. Bjud på detta till din nygräddade foccaia för en garanterad snackis! Hur det smakar? Bärigt, medelfylligt med mjuk strävhet, sirlig och elegant syra, enorm balans och en ren, lång eftersmak.
I den här boxen har Piemontes två signaturdruvor, nebbiolo och barbera, blandats. Nebbiolo ger stadga och stramhet och barbera den generösa, saftiga och friska fruktigheten. En lyckad kombo som passar att bjuda på till italienskt, ett bra tips för kommande vårfester med buffé?
Nero d’avola är den blå druvan som härstammar från Sicilien i södra Italien, vulkanön som vuxit i popularitet när det gäller viner rejält det senaste årtiondet. Fullpackad med solmogen smak och bäriga toner av björnbär, mörka plommon och körsbär.