Coq au vin – festgryta på kyckling och rödvinsskvättar
Coq au vin betyder tupp i vin på franska men som vi oftast gör på kyckling. Det är bra mycket billigare att köpa en hel kyckling än kycklingdelar, och i det här fallet passar hel kyckling som du styckar själv allra bäst.
Det händer att jag får rödvinslattar kvar, och de håller sig riktigt bra i kylskåp i flera dagar. Men man kan också frysa in vin som blir över. Lättast i isbitspåsar, eftersom plasten skyddar mot oxidering. Sen är det lätt att ta fram när du t ex vill laga en festlig kycklinggryta. Grytan blir ju också godare om du använder vin som du gillar istället för att ta det absolut billigaste matlagningsvinet.
Det är lite förberedelser, men när du väl har brynt kyckling och övriga ingredienser så klarar sig grytan själv och sprider den allra ljuvligaste doft man kan tänka sig. En helt perfekt bjudrätt.
Du behöver:
1 hel kyckling, styckad i portionsbitar salt och peppar 2 msk smör 2 msk mjöl 200 g champinjoner 2-3 små morötter 12 röda eller gula smålökar 2-3 vitlöksklyftor 2 msk tomatpure 1 ask cocktailtomater eller 1 burk hela cocktailtomater 5 dl rödvin 1, 5 msk kycklingfond eller 1 hönsbuljongtärning 2 lagerblad ett par kvistar timjan 200 g rökt sidfläsk 1 kruka hackad färsk persilja
Salta och peppra och pudra kycklingdelarna med mjölet runt om. Bäst blir det om du lägger mjölet i en sil för då blir det inga mjölklumpar. Smält smöret i en panna och bryn kycklingen runt om.
Skär svampen och morötterna i bitar. Skala löken, krossa vitlöksklyftorna. Smält smör och bryn svamp, lök, vitlök och morötter i en gryta tills de fått fin färg. Låt även tomatpurén få fräsa med.
Lägg ned de brynta kycklingdelarna i grytan, tillsätt cocktailtomater, häll på vin och tillsätt fonden, och lägg i ett par kvistar timjan och lagerblad.
Sjud grytan långsamt under lock i minst 40 minuter (när kycklingköttet släpper från benet är kycklingen färdig. Skär fläsket i tärningar och stek dem i en panna. Tillsätt dem i grytan. Strö över hackad persilja.
Servera med pressad potatis, potatispuré, kokt potatis eller pasta.
Ett riktigt fynd till middagen i januari är denna nyhet från frankrike, en pinot noir under hundralappen som med en mjuk, elegant och bärig stil passar fint till coq au vin. Både i grytan och glaset.
Myckt smak för sin peng får du även i detta vin, som även det är från Frankrike men gjort på druvan Merlot vilket gör att det får en aningens mer kraftigare karaktär än vinet ovan.
Vill du ha ett vin med ännu lite mer tyngd och solmogen frukt så ska du snegla mot denna Appassimento. Kommer från italienska klacken Apulien och här badar vinstockarna i sol vilket såklart påverkar det färdiga vinet som får en koncentrerad bärsötma.