Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: billig festmat för oxveckorna!
Äntligen helg

Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: billig festmat för oxveckorna!

Coq au vin – festgryta på kyckling och rödvinsskvättar

Coq au vin betyder tupp i vin på franska men som vi oftast gör på kyckling. Det är bra mycket billigare att köpa en hel kyckling än kycklingdelar, och i det här fallet passar hel  kyckling som du styckar själv allra bäst.

Det händer att jag får rödvinslattar kvar, och de håller sig riktigt bra i kylskåp i flera dagar. Men man kan också frysa in vin som blir över. Lättast i isbitspåsar, eftersom plasten skyddar mot oxidering. Sen är det lätt att ta fram när du t ex vill laga en festlig kycklinggryta. Grytan blir ju också godare om du använder vin som du gillar istället för att ta det absolut billigaste matlagningsvinet.

Det är lite förberedelser, men när du väl har brynt kyckling och övriga ingredienser så klarar sig grytan själv och sprider den allra ljuvligaste doft man kan tänka sig. En helt perfekt bjudrätt.

Du behöver:

1 hel kyckling, styckad i portionsbitar salt och peppar 2 msk smör 2 msk mjöl 200 g champinjoner 2-3 små morötter 12 röda eller gula smålökar 2-3 vitlöksklyftor 2 msk tomatpure 1 ask cocktailtomater eller 1 burk hela cocktailtomater 5 dl rödvin 1, 5 msk kycklingfond eller 1 hönsbuljongtärning 2 lagerblad ett par kvistar timjan 200 g rökt sidfläsk 1 kruka hackad färsk persilja

Salta och peppra och pudra kycklingdelarna med mjölet runt om. Bäst blir det om du lägger mjölet i en sil för då blir det inga mjölklumpar. Smält smöret i en panna och bryn kycklingen runt om.

Skär svampen och morötterna i bitar. Skala löken, krossa vitlöksklyftorna. Smält smör och bryn svamp, lök, vitlök och morötter i en gryta tills de fått fin färg. Låt även tomatpurén få fräsa med.

Lägg ned de brynta kycklingdelarna i grytan, tillsätt cocktailtomater, häll på vin och tillsätt fonden, och lägg i ett par kvistar timjan och lagerblad.

Sjud grytan långsamt under lock i minst 40 minuter (när kycklingköttet släpper från benet är kycklingen färdig. Skär fläsket i tärningar och stek dem i en panna. Tillsätt dem i grytan. Strö över hackad persilja.

Servera med pressad potatis, potatispuré, kokt potatis eller pasta.

Fynd
Naudin Père & Fils
Rött Flaska, 750ml 13%

Naudin Père & Fils Pinot Noir 2021

Frankrike
99:-

Ett riktigt fynd till middagen i januari är denna nyhet från frankrike, en pinot noir under hundralappen som med en mjuk, elegant och bärig stil passar fint till coq au vin. Både i grytan och glaset.

Fynd
Domaine Lalande Réserve
Rött Lättare glasflaska, 750ml 13% Fruktigt & Smakrikt

Domaine Lalande Réserve Merlot 2020

Frankrike Languedoc-Roussillon , VdP d'Oc
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Buffémat
Fläsk
Fågel
Lamm
81:-

Myckt smak för sin peng får du även i detta vin, som även det är från Frankrike men gjort på druvan Merlot vilket gör att det får en aningens mer kraftigare karaktär än vinet ovan.

Bra köp
Il Capolavoro
Rött Flaska, 750ml 14.5% Kryddigt & Mustigt

Il Capolavoro Appassimento Rosso 2021

Italien Apulien , Puglia Rosso Passito
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Lamm
Nöt
Ost
71:-

Vill du ha ett vin med ännu lite mer tyngd och solmogen frukt så ska du snegla mot denna Appassimento. Kommer från italienska klacken Apulien och här badar vinstockarna i sol vilket såklart påverkar det färdiga vinet som får en koncentrerad bärsötma.